Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

U houdt toezicht op een justitieel complex zoals een huis van bewaring, penitentiare inrichting, jeugdgevangenis, TBS-kliniek en dergelijke. Uw taken zijn onder andere: poortbeveiliging, toegangscontrole, intern begeleiden personen en goederen, inspecties, fouilleren, visiteren, overdracht/rapportage, optreden tijdens crisissituaties en/of calamiteiten, bedrijfshulpverlening.

Persoonlijkheid Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

  • Praktisch
  • Ondernemend
  • Onderzoekend

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)


De persoonlijkheid van een Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

  • Integer zijn
  • Instructie geven
  • Leidinggeven
  • Overtuigen
  • Stressbestendig zijn

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

  • Dienst Justitiële Inrichtingen: Bewaarder / Complexbeveiliger
  • Particuliere beveiliging: Beveiliger - MBO 2

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen op MBO  niveau 1 en/of 2. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 1 of 2, dan kun je die in 1 of 2 jaar halen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie voor jou is, doe dan de Studiekeuzetest MBO. Deze test laat je allerlei mogelijkheden zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele  recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. Al de beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen nog wat verder wilt oriënteren.

Vacatures voor een carrière als Gevangenisbewaarder / Complexbeveiliger justitiële inrichtingen kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.