Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

Als import-export medewerker of verkoopmedewerker buitenland werkt u in de internationale handel en weet alles van zakelijke culturen in allerlei landen. U beheerst ook meerdere vreemde talen die gesproken en geschreven worden in de zakelijke contacten. De taken van een import-export medewerker of verkoopmedewerker buitenland zijn onder andere: exportmogelijkheden onderzoeken, accountmanagement, exportorders werven, processen voor afzetmarkten ontwikkelen/aansturen/uitvoeren, marketing- en communicatieplannen opstellen, exportgebieden in kaart brengen, exportlocaties bezoeken, (potentiele) klanten informeren en adviseren over producten.

Persoonlijkheid Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

 • Ondernemend
 • Gestructureerd
 • Onderzoekend

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)


De persoonlijkheid van een Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

 • Commercieel denken
 • Netwerken
 • Relaties opbouwen (sociabiliteit)
 • Accuraat werken
 • Analyseren
 • Klantgericht zijn
 • Mondeling presenteren
 • Overtuigen

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

In dit beroep is het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken een beroepscompetentie.

Het gemakkelijk contact maken met mensen is één van de kerncompetenties die bij dit beroep hoort. Het is een grote kracht om het eerste contact met mensen goed en natuurlijk te laten verlopen en ook echt van belang in dit beroep.

Een  Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Mondelinge presentatie is niet bij iedereen van nature een competentie maar gelukkig is dit voor de meeste mensen prima aan te leren door training.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

 • Bedrijfseconomie - HBO Bachelor
 • Commerciële Economie - HBO Bachelor
 • International Business & Entrepreneurship - HBO Bachelor
 • International Business Administration - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Import-export medewerker / Verkoopmedewerker buitenland kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.