Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

U begeleidt en verzorgt baby's, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar in bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Uw taken zijn onder andere: kinderen verzorgen (eten geven, luiers verschonen) en letten op veiligheid. Spelen, zingen en knutselen met kinderen, huishoudelijke handelingen verrichten (bijvoorbeeld afwassen en dweilen), met ouders, collega's en deskundigen overleggen, adviseren over opvoeding.

Persoonlijkheid Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

 • Mensgericht
 • Praktisch
 • Creatief

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.


De persoonlijkheid van een Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

 • Zorgzaam zijn
 • Coachen / begeleiden
 • Creatief denken
 • Instructie geven
 • Integer zijn
 • Klantgericht zijn
 • Leidinggeven
 • Luisteren
 • Mondeling presenteren

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen, de eigen verantwoordelijkheid.

Het kunnen begeleiden of coachen van een individu of groep wordt steeds vaker belangrijk gevonden door werkgevers, en ook als Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang heb je deze competentie dus nodig.

Creatief denken is natuurlijk belangrijk in zogenaamde creatieve beroepen zoals kunstschilder of musicus, maar zeker ook in taken zoals ontwerpen, bedenken en schrijven wordt creativiteit gevraagd.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Goed luistergedrag betekent in beroepen als deze dat zowel de kern als de  details van boodschappen uit mondelinge communicatie wordt opgepikt en dat een gesprek gestimuleerd wordt met bijvoorbeeld het stellen van vragen.

Mondelinge presentatie is niet bij iedereen van nature een competentie maar gelukkig is dit voor de meeste mensen prima aan te leren door training.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

 • Pedagogisch werk/Pedagogisch medewerker kinderopvang - MBO 3

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang

Vacatures zijn er in de sector gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

Vacatures voor een carrière als Pedagogisch medewerker kinderopvang / Leider kinderopvang kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.