Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

U werkt bij een justitiële inrichting zoals een huis van bewaring, penitentiare inrihting, jeugdgevangenis, TBS-kliniek en dergelijke. Uw taken zijn onder andere: insluiten, ontsluiten, begeleiden, inspecties, fouilleren, visiteren, voorbereiden op resocialisatie, stimuleren tot gedragsverandering, overdracht/rapportage, optreden tijdens crisissituaties en/of calamiteiten, bedrijfshulpverlening.

Persoonlijkheid Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

 • Mensgericht
 • Gestructureerd
 • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.


De persoonlijkheid van een Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

 • Coachen / begeleiden
 • Integer zijn
 • Instructie geven
 • Leidinggeven
 • Overtuigen
 • Stressbestendig zijn

Het kunnen begeleiden of coachen van een individu of groep wordt steeds vaker belangrijk gevonden door werkgevers, en ook als Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) heb je deze competentie dus nodig.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

 • Dienst Justitiële Inrichtingen: Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) - MBO 3
 • Maatschappelijke zorg/Begeleider specifieke doelgroepen - MBO 3

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Penitentiair Inrichtingswerker (PIW)

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele  recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. Al de beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) nog wat verder wilt oriënteren.

Vacatures voor een carrière als Penitentiair Inrichtingswerker (PIW) kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.