Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

U verzorgt uitvaarten bij een begrafenisonderneming. Uw taken zijn onder andere: nabestaanden informeren over de uitvaartmogelijkheden, wensen inventariseren, verkopen dienstverlening, begeleiden uitvaartplechtigheid volgens afspraken, instructies geven aan de uitvaartmedewerker/dragers/chauffeurs, nabestaanden begeleiden bij verzekeringskwesties.

Persoonlijkheid Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

 • Ondernemend
 • Mensgericht
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

 • Energie hebben
 • Feedback geven (confronteren)
 • Instructie geven
 • Klantgericht/cliëntgericht zijn
 • Leidinggeven
 • Mondeling uitdrukken
 • Ondernemen (zakelijk inzcht)
 • Plannen en organiseren
 • Stressbestendig zijn (stresstolerantie)
 • Zelfstandig werken

Energie hebben duidt op een goede lichamelijke gezondheid om de (soms veeeleisende) taken van dit beroep aan te kunnen pakken.

In dit beroep is het soms nodig om anderen rechtstreeks, en natuurlijk altijd met respect en feiten, aan te spreken op bijvoorbeeld gedrag.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, dus met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen praten, is in dit beroep belangrijker dan gemiddeld.

Ondernemen is meer dan leidinggeven, en dat is precies het beroep Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger van je vraagt.

Het plannen van werkzaamheden en regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden is deel van dit beroep.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.

In dit beroep werkt men zelfstandig  en dus zonder constante aanwezigheid  en sturing van een leidinggevende aan de beroepstaken. Sommige mensen vinden deze vrijheid en verantwoordelijkheid prettig, anderen minder.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

 • Ondernemerschap op basis van vakmanschap/Vakman ondernemer - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

Vacatures voor een carrière als Uitvaartondernemer / Begrafenisondernemer / Uitvaartverzorger kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.