Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Manager toerisme-recreatie

Manager toerisme-recreatie

Als manager toerisme en recreatie werkt u bij een organisatie in de (inter)nationale toeristische branche. Bijvoorbeeld bij een touroperator, attractiepark, (zaken)reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij, eventbureau, incentivebureau, cruisemaatschappij, hotel, bungalowpark, wildlife resort, camping, booking site. Of misschien bent u wel gespeciliseerd in een bepaald land of een bepaalde doelgroep. De taken van een manager toerisme/recreatie zijn onder andere: bedrijfsvoering van een faciliteit (bijvoorbeeld een tropisch zwembad) of gehele toeristische organisatie (bijvoorbeeld resort of bungalowpark), introduceren van nieuwe toeristische concepten, nieuwe klanten werven, online klantbenadering optimaliseren, diensten verkopen, klantbeleving verbeteren, projecten organiseren, risicoanalyses opstellen, locaties organiseren, innovatie/trends volgen, personeel instrueren en begeleiden, klachten behandelen, klanten adviseren, kosten bewaken, bedrijfsadministratie bijhouden.

Persoonlijkheid Manager toerisme-recreatie

 • Ondernemend
 • Gestructureerd
 • Mensgericht

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

De persoonlijkheid van een Manager toerisme-recreatie bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Manager toerisme-recreatie

 • Besluitvaardig zijn
 • Leidinggeven
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Commercieel denken
 • Durf hebben
 • Ondernemen (Zakelijk inzcht)
 • Visie hebben

Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.

Durf hebben: Bepaalde activiteiten uitvoeren om doelen te bereiken ondanks de persoonlijke risicos die er zijn.

Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.

Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Manager toerisme-recreatie misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Manager toerisme-recreatie

 • Internationaal Toeristisch Management - HBO Bachelor
 • Leisure & Events Management - HBO Bachelor
 • Oriëntaalse Talen en Communicatie - HBO Bachelor
 • Toerisme en Recreatie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Manager toerisme-recreatie

Vacatures in de sector Toerisme, recreatie en horeca zijn in heel Nederland en België te vinden. Van Texel tot de Ardennen kan men genieten in de vrije tijd van allerlei evenementen, horecagelegenheden en recreatieve mogelijkheden. Wil je je verder oriënteren op een baan in deze sector? Lees dan verder in het uitgebreide artikel over de sector Toerisme, recreatie en horeca. Daar staan naast Manager toerisme-recreatie nog vele andere beroepen uitgewerkt. Kijk ook eens bij de tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Manager toerisme-recreatie. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.