Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Medewerker tuinbouw

Medewerker tuinbouw

U werkt in een tuinbouwbedrijf. Het verschil tussen akkerbouw en tuinbouw is dat in de tuinbouw er veel meer handmatig wordt geplant en geoogst. Er zijn twee soorten tuinbouw; kastuinbouw en vollegrondstuinbouw. Tuinbouw is een vorm van intensieve landbouw waaronder het telen van vruchten, groenten, sierplanten, bollen zaden, bomen (voor tuinen, parken, bossen en andere natuurgebieden) en paddenstoelen wordt verstaan. Uw taken zijn onder andere: teelgrond klaarmaken, zaaien/poten, plantverzorging, oppotten, bewateringssysteem aanleggen/controleren, oogsten/rooien (groenten, fruit, paddestoelen), onkruid- en ongediertebestrijding, enzovoorts.

Persoonlijkheid Medewerker tuinbouw

  • Praktisch
  • Gestructureerd

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Medewerker tuinbouw bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Medewerker tuinbouw

  • Energie hebben
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Energie hebben: Veel lichamelijke kracht en gezondheid hebben om veeleisende lichamelijke activiteiten uit te kunnen voeren.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Medewerker tuinbouw misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Medewerker tuinbouw

  • Agro productie, handel en technologie: Medewerker teelt - MBO 2

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Medewerker tuinbouw op MBO  niveau 1 en/of 2. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 1 of 2, dan kun je die in 1 of 2 jaar halen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie voor jou is, doe dan de Studiekeuzetest MBO. Deze test laat je allerlei mogelijkheden zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Medewerker tuinbouw

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Medewerker tuinbouw is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Medewerker tuinbouw. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.