Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Taxateur kunst en antiek

Taxateur kunst en antiek

Als taxateur kunst en antiek bepaal je de waarde van kunst en antiek. Je werkt in opdracht van de eigenaar/verkoper, een koper, een verzekeraar of de belastingdienst. De vaststelling van de waarde van kunst en antiek kan nodig zijn om een realistisch beeld van de waarde ten opzichte van de verkoopprijs te hebben, om het object als onderpand voor een geldlening te kunnen inzetten of om de hoogte van een verzekeringspremie of belastingaanslag te kunnen bepalen. Naast een relevante beroepsopleiding is certificering als erkend taxateur door inschrijving in één van de registers voor gecertificeerde taxateurs voor kunst en antiek belangrijk. Hiermee geef je opdrachtgevers en andere belanghebbenden de garantie dat het taxatierapport vakkundig en zorgvuldig is opgesteld.
Je werkt als taxateur kunst en antiek bij een veilinghuis, museum, verzekeringsmaatschappij of als zelfstandig taxateur. Het werkt van taxeren wordt vaak gecombineerd met het beroep kunst- en antiekhandelaar.

De taken van een taxateur kunst en antiek zijn onder andere:

 • Authenticiteitsonderzoek uitvoeren
 • Kunst en antiek taxeren
 • Klanten adviseren over aankoop/verkoop
 • Klanten adviseren over verzekering/beveiliging
 • Taxatierapporten opmaken
 • Kunstbeurzen bezoeken

Persoonlijkheid Taxateur kunst en antiek

 • Onderzoekend
 • Ondernemend
 • Gestructureerd

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Taxateur kunst en antiek bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Taxateur kunst en antiek

 • Analyseren
 • Assertief zijn (Assertiviteit)
 • Beoordelen/Oordelen
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Netwerken
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Taxateur kunst en antiek misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Taxateur kunst en antiek

 • Kunst- en cultuurwetenschappen - WO Master
 • Kunst- en cultuurwetenschappen (research) - WO Master
 • Kunsteducatie - HBO Master
 • Kunsteducatie (joint degree) - HBO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Taxateur kunst en antiek op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Taxateur kunst en antiek

In de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen zitten, naast Taxateur kunst en antiek, nog vele prachtige beroepen voor mensen die zich graag bezighouden met deze thema's. Op dit moment is er een lerarentekort dus zijn er in het onderwijs veel vacatures te vinden. Kijk gerust eens bij de andere beroepen van de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Wil je je cv maken of verbeteren? Kijk dan eens bij tips voor je CV.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Taxateur kunst en antiek. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.