Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

Als bibliotheekbeheerder ofwel bibliothecaris ben je verantwoordelijk voor het organiseren van een bibliotheek. Je beheert de collectie boeken, naslagwerken, tijdschriften, videofilms en cd’s en zorgt dat deze op een klantvriendelijke manier beschikbaar worden gesteld aan gebruikers voor lezen/bekijken, kopiëren en/of lenen. Er zijn particuliere gebruikers (lidmaatschappen) en organisaties die gebruik kunnen maken van de diensten van de bibliotheek. Samen met de bibliotheekmedewerker zorg je ervoor dat alle verschillende soorten informatie overzichtelijk en toegankelijk is voor de gebruikers. Vaak is er op de bibliotheeklocatie een mogelijkheid om gebruikers de collectie te laten bekijken, om via een digitaal systeem te zoeken naar materiaal en om rustig te kunnen lezen, luisteren, bekijken of leren. Maar ook steeds meer diensten worden aangeboden via een internetportaal.
Je werkt als bibliotheekbeheerder in een openbare bibliotheek, museum, informatiecentrum, educatieve instelling  (bv middelbare school of universiteit), wetenschappelijk instituut, zorgorganisatie, advocatenkantoor enzovoorts. Een verwant beroep is de mediathecaris die werkzaam kan zijn bij een muziekbibliotheek of -archief, filmarchief, muziekstudio, filmstudio.

De taken van een bibliotheekbeheerder zijn onder andere:

 • Op de hoogte blijven van actuele literatuur, recensies en andere ontwikkelingen
 • Boeken, e-books, tijdschriftabonnementen aankopen
 • Boeken e.d. registreren en beschikbaar maken
 • Documenten verwerven, ontsluiten en presenteren, informatiebemiddeling, planning, organisatie en beheer van de bibliotheek.
 • Werving, planning en organisatie van bibliotheekactiviteiten zoals lezingen en cursussen
 • Zoek- en bewaarsysteem ontwikkelen en optimaliseren
 • Thesaurus (trefwoordenlijst) beheren
 • Literatuuronderzoek (wetenschappelijke bibliotheek)

Persoonlijkheid Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

 • Gestructureerd
 • Mensgericht
 • Onderzoekend

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

 • Plannen en organiseren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Schriftelijk uitdrukken
 • Visie hebben

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Schriftelijk uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen schrijven. Dit is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

 • Algemene Cultuurwetenschappen - WO Bachelor
 • Media en Informatie - WO Bachelor
 • Taal- en Cultuurstudies - WO Bachelor
 • Taalwetenschap - WO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris)

In de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen zitten, naast Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris), nog vele prachtige beroepen voor mensen die zich graag bezighouden met deze thema's. Op dit moment is er een lerarentekort dus zijn er in het onderwijs veel vacatures te vinden. Kijk gerust eens bij de andere beroepen van de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Wil je je cv maken of verbeteren? Kijk dan eens bij tips voor je CV.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Bibliotheekbeheerder (bibliothecaris). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.