Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Bouwkundig architect

Bouwkundig architect

Als architect ontwerp je constructies zoals woonhuizen, kantoren, industriële gebouwen, hotels, restaurants, theater- en concertgebouwen en nog veel meer. Achter de moderne tekentafel (een groot beeldscherm) gebruik je je creatieve brein en technische kennis voor het ontwerpen van (innovatieve) nieuwbouw, renovaties, restauraties of verbouwingen.
Je werkt bij een architectenbureau of als zelfstandig architect en krijgt de opdrachten van een organisatie (bedrijf, stichting of overheidsinstantie) of van een particulier. Je werkt onder andere samen met een beleidsmedewerker woningbouw,  tuinarchitect en anderen.

De taken van een architect zijn onder andere:

  • Overleg met opdrachtgever over wensen, behoeften, vragen m.b.t. de gewenste constructie over de functie(s), ruimten, stijl, materialen, licht, duurzaamheidsniveau, enzovoorts)
  • Uitwerking tot definitief ontwerp (tekenen, constructies berekenen)
  • Samenwerken met medewerkers voor berekeningen, 3D ontwerpvideo's, materiaalvoorbeelden, technische berekeningen
  • Presentatie van het ontwerp aan opdrachtgever(s)
  • Technische bewerking van het ontwerp (in samenwerking met een ingenieur)
  • Samenwerken met uitvoerder van het ontwerp, bijvoorbeeld een aannemer/aannemingsbedrijf.

Persoonlijkheid Bouwkundig architect

  • Creatief
  • Onderzoekend
  • Ondernemend

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Bouwkundig architect bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Bouwkundig architect

  • Creatief denken (Creativiteit)
  • Analyseren
  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Innovatief denken
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)
  • Visie hebben

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Bouwkundig architect misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Bouwkundig architect

  • Architecture, Building and Planning - WO Master
  • Architecture, Urbanism and Building Sciences - WO Master
  • Architectuur - HBO Master
  • The Berlage Post-master in Architecture and Urban Design - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Bouwkundig architect op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Bouwkundig architect

In de sector Techniek, productie en bouw zijn ontzettend veel soorten beroepen. Juist in deze sector is er sprake van een continue innovatie van producten, bijbehorende diensten en processen. Door dit proces van innovatie en dus verandering van aangeboden diensten en producten en van (bedrijfs)processen ontstaan er ook veel vacatures en dus carrière mogelijkheden. Kansen genoeg dus voor een mooie carrière in de Techniek, productie en/of bouw. In de lijst van beroepen in de sector Techniek, productie en bouw zijn, naast Bouwkundig architect nog vele andere mogelijkheden te zien.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Bouwkundig architect. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.