Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Choreograaf

Choreograaf

Als choreograaf bedenk je dans en beweging voor bijvoorbeeld een muziekconcert, moderne dansvoorstelling, balletvoorstelling, musical, show, theatervoorstelling, ritmische gymnastiek oefening, kunstschaats oefening, muziekvideo, tv-serie, film enzovoorts. Vaak is de creatie van bewegingen, de choreografie, een samenspel van dansbewegingen met muziek maar dat is niet altijd zo. Het kan ook gaan om stille dans of het vormgeven van de beweging van acteurs in scènes in een theaterstuk, film of tv-serie. Als choreograaf gebruik je de context (muziektekst, muziek, theaterthema, componist, tekstschrijver enzovoorts) als inspiratiebron voor het bedenken van de choreografie.
Je werkt als choreograaf in dienstverband of als zelfstandige voor een mediaproducent (tv, internet, film), een theaterproducent, een dansstudio -of gezelschap, balletgroep of een artiest.

De taken van de choreograaf zijn onder andere:

 • Overleggen met opdrachtgever, regisseur, producent, programmamaker, artiesten (danser, acteur, muzikant, kunstschaatser, gymnast/turner, enzovoorts)
 • Onderzoeken script/muziekstuk/overige contexten
 • Bedenken en noteren van dans en beweging
 • Instrueren van de uitvoerende artiesten
 • Repeteren van voorstellingen
 • Begeleiden van choreografie tijdens voorstellingen

Persoonlijkheid Choreograaf

 • Creatief
 • Mensgericht
 • Ondernemend

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Choreograaf bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Choreograaf

 • Creatief denken (Creativiteit)
 • Energie hebben
 • Leidinggeven
 • Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Energie hebben: Veel lichamelijke kracht en gezondheid hebben om veeleisende lichamelijke activiteiten uit te kunnen voeren.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Choreograaf misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Choreograaf

 • Choreografie - HBO Master
 • Master Choreografie (joint degree) - HBO Master
 • Theater - HBO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Choreograaf op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Choreograaf

In de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen zitten, naast Choreograaf, nog vele prachtige beroepen voor mensen die zich graag bezighouden met deze thema's. Op dit moment is er een lerarentekort dus zijn er in het onderwijs veel vacatures te vinden. Kijk gerust eens bij de andere beroepen van de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Wil je je cv maken of verbeteren? Kijk dan eens bij tips voor je CV.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Choreograaf. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.