Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Geneticus

Geneticus

Als geneticus onderzoek je erfelijkheid bij flora (planten) en fauna (dieren). Vaak is je achtergrond een studie biologie en ben je gespecialiseerd in genetica; de doorgifte van de eigenschappen van organismen aan nakomelingen. Moderne genetische kennis wordt toegepast in bijvoorbeeld genetische manipulatie in biotechnologie en onderzoek en behandeling van erfelijke aandoeningen in geneeskunde en zelfs ook bij de opsporing van personen in forensisch onderzoek. Als een arts gespecialiseerd is in genetica en dus mensen onderzoekt en behandelt dan heet het beroep Klinisch geneticus.

Je werkt als geneticus vaak in een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en werkt samen met bijvoorbeeld een laborant, arts-onderzoeker of landbouwkundige.

De taken van een geneticus zijn:

 • Onderzoeksvraagstelling opstellen
 • Onderzoek voorbereiden
 • Bestaand onderzoek bestuderen (literatuuronderzoek)
 • Onderzoekspopulatie (planten of dieren) samenstellen
 • Genetisch onderzoek uitvoeren (monsters, puncties e.d. nemen, bestuderen, rapporteren)
 • Onderzoeksrapportage schrijven en presenteren
 • Genetische manipulatie toepassen (CRISPR-CAS, RNAi enz)
 • (Laboratorium)apparatuur bedienen

Persoonlijkheid Geneticus

 • Onderzoekend
 • Creatief
 • Praktisch

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Geneticus bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Geneticus

 • Analyseren
 • Innovatief denken
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Geneticus misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Geneticus

 • Animal Sciences - WO Master
 • Biological Sciences - WO Master
 • Biology - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Geneticus op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Geneticus

In de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen zitten, naast Geneticus, nog vele prachtige beroepen voor mensen die zich graag bezighouden met deze thema's. Op dit moment is er een lerarentekort dus zijn er in het onderwijs veel vacatures te vinden. Kijk gerust eens bij de andere beroepen van de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Wil je je cv maken of verbeteren? Kijk dan eens bij tips voor je CV.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Geneticus. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.