Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Muziekcomponist

Muziekcomponist

Als muziekcomponist schrijf en arrangeer je instrumentale en vocale muziekstukken. Het kan dus gaan om nieuwe originele composities die je alleen (of met een partner) schrijft, maar ook om bestaande muziekstukken die je arrangeert, dus aanpast aan een bepaalde orkest of ensemble, voor een bepaald doel zoals een reclame-uiting, serie of film. Bij nieuwe muziekcomposities bedenk en schrijf je muziek met behulp van 1 of meer instrumenten die je zelf kunt spelen. Je werkt ook vaak samen met studiomuzikanten bij het componeren. Je creëert akkoorden, melodie, ritme, tempo, harmonie en bepaalde de gebruikte instrumenten. Je schrijft alles in muziekschrift: de partituur. De partituur is het uitgangspunt voor een dirigent die hiermee alle instrumenten overziet. Je kunt je specialiseren in klassieke muziek, jazz, popmuziek, musical, film, serie, theater, dans, reclamemuziek en meer.
Je werkt als muziekcomponist vaak als freelancer/zelfstandige en wordt dan ingehuurd door een opdrachtgever of voor een media-bedrijf. Daar werk je samen met de muzikant, muziek-editor, media producer, dirigent en anderen.

De taken van een muziekcomponist zijn onder andere:

 • Ideeën uitwerken tot composities
 • Bestaande muziekstukken herschrijven
 • Muziekstukken arrangeren
 • Aanwijzingen noteren voor de uitvoerende musici
 • Muziekopnames maken

Persoonlijkheid Muziekcomponist

 • Creatief
 • Onderzoekend
 • Gestructureerd

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Muziekcomponist bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Muziekcomponist

 • Creatief denken (Creativiteit)
 • Analyseren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Muziekcomponist misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Muziekcomponist

 • Muziek - HBO Bachelor
 • Popular Culture - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Muziekcomponist

In de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen zitten, naast Muziekcomponist, nog vele prachtige beroepen voor mensen die zich graag bezighouden met deze thema's. Op dit moment is er een lerarentekort dus zijn er in het onderwijs veel vacatures te vinden. Kijk gerust eens bij de andere beroepen van de sector Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Wil je je cv maken of verbeteren? Kijk dan eens bij tips voor je CV.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Muziekcomponist. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.