Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

Als regiobeheerder bos- en natuurterreinen zorg je voor de inrichting en het beheer van bos- en natuurterreinen samen met jouw team van medewerkers. Je zorgt voor het onderhoud van bos- en natuurterreinen en de bijbehorende paden, bewegwijzering en informatieborden. Je werkt nauw samen met het regiohoofd ofwel districtshoofd bos- en natuurterreinen.
Je werkt in dienst van een de gemeente, een provincie of een organisatie voor natuur- en landschapsbeheer (bijvoorbeeld Stichting Gelders landschap). Daar werk je samen met het regiohoofd, de bioloog, de ecoloog, de boswachter en anderen.

De taken van een regiobeheerder bos- en natuurterreinen zijn onder andere:

 • Inrichting en beheer van bos- en natuurterreinen coördineren
 • Projecten opzetten en uitvoeren
 • Veldonderzoek (helpen) uitvoeren of faciliteren
 • Overleggen met eigenaars van bos- en natuurterreinen
 • Overleggen met deskundigen en agrarische ondernemers (boeren)
 • Onderzoeken van schade die wordt veroorzaakt door lucht-, water- en bodemverontreiniging
 • Contact met bewoners over plannen of problemen rondom de bos- en natuurterreinen
 • Leidinggeven aan  boswachters en andere medewerkers

Persoonlijkheid Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

 • Ondernemend
 • Onderzoekend
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

 

De persoonlijkheid van een Regiobeheerder bos- en natuurterreinen bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

 • Analyseren
 • Leidinggeven
 • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Samenwerken: Met andere mensen een taak uitvoeren om gezamelijke doelen te bereiken.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Regiobeheerder bos- en natuurterreinen misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.


 

Opleidingen, cursussen en trainingen Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

 • Bos- en Natuurbeheer - HBO Bachelor
 • Bos- en Natuurbeheer - WO Bachelor
 • Land- en Watermanagement - HBO Associate Degree
 • Land- en Watermanagement - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Arbeidskundige (Arbeidsdeskundige) op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Regiobeheerder bos- en natuurterreinen

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Regiobeheerder bos- en natuurterreinen is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Regiobeheerder bos- en natuurterreinen. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.