Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

U werkt in de zeevisvaart in de trawler- of kottervisserij op een schip van maximaal 24 meter en bent vaak meerdere weken op zee. U vangt allerlei soorten vis en zeedieren zoals rondvis, platvis, garnalen, kokkels en mossels. Uw taken zijn onder andere: schip manoeuvreren en navigeren, leidinggeven (ont)meren/ankeren , bemanningsleden aansturen, wachtlopen, technische installaties onderhouden en repareren, netten controleren en repareren, vis e.d. vangen en verwerken, controleren op regels ARBO, HACCP, Milieuwetgeving.

Persoonlijkheid Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

 • Ondernemend
 • Praktisch
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

 

De persoonlijkheid van een Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6 bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

 • Leidinggeven
 • Analyseren
 • Besluitvaardig zijn
 • Coachen
 • Instructie geven (Instrueren)
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6 misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.


 

Opleidingen, cursussen en trainingen Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

 • Zeevisvaart SW6: Stuurman werktuigkundige zeevisvaart sw6 - MBO 2

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6 op MBO  niveau 1 en/of 2. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 1 of 2, dan kun je die in 1 of 2 jaar halen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie voor jou is, doe dan de Studiekeuzetest MBO. Deze test laat je allerlei mogelijkheden zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6 is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Stuurkracht en werktuigkundige zeevisvaart sw6. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.