Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Beleidsmedewerker volksgezondheid

Beleidsmedewerker volksgezondheid

U ontwikkelt en evalueert overheidsbeleid en ondersteunt de beleidsuitvoering op gemeentelijk, regionaal of landelijk niveau. Uw taken zijn onder andere: informatie verzamelen, ideeën ontwikkelen, regelgeving ontwerpen, over beleidsadviezen rapporteren, met betrokken partijen zoals deskundigen, bedrijven, overheidsorganisaties en belangengroeperingen overleggen.

Persoonlijkheid Beleidsmedewerker volksgezondheid

 • Onderzoekend
 • Mensgericht
 • Creatief

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

De persoonlijkheid van een Beleidsmedewerker volksgezondheid bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Beleidsmedewerker volksgezondheid

 • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
 • Schriftelijk uitdrukken
 • Analyseren
 • Beoordelen/Oordelen
 • Besturen
 • Netwerken

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Schriftelijk uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen schrijven. Dit is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Besturen: In staat zijn om (groepen) mensen en middelen binnen een organisatie in een van te voren bepaalde richting te sturen om doelstellingen te bereiken.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Beleidsmedewerker volksgezondheid misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Beleidsmedewerker volksgezondheid

 • Bestuurs- en Organisatiewetenschap - WO Master
 • Bestuurskunde - HBO Master
 • Bestuurskunde - WO Master
 • Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven - WO Master
 • Gezond Gedrag en Leefomgeving - HBO Master
 • Gezondheidswetenschappen - WO Master
 • Health Care and Social Work - HBO Master
 • Health Economics, Policy and Law - WO Master
 • Health Informatics - WO Master
 • Medical Humanities: geesteswetenschappelijke en medische perspectieven op zorg en gezondheid - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Beleidsmedewerker volksgezondheid op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Beleidsmedewerker volksgezondheid

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele economische recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. De beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze democratie en maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Beleidsmedewerker volksgezondheid nog wat verder wilt oriënteren.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Beleidsmedewerker volksgezondheid. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.