Business Analyst / Bedrijfsanalist

Business Analyst / Bedrijfsanalist

Als business analyst of bedrijfsanalist staat u midden in de organisatie en heeft het overzicht over bedrijfsprocessen en over de informatietechnologie die gebruikt wordt. De business analist is degene die bedrijfsprocessen kan analyseren èn optimaliseren, soms door procedures en protocollen te herschrijven, soms door coaching/training maar ook vaak door slimme it oplossingen toe te passen. U heeft kennis op veel verschillende gebieden en bent met uw sociale vaardigheden in staat om draagvlak voor de veranderingen te creëren bij de verschillende afdelingen en natuurlijk bij het management en het bestuur. De taken van een business analyst of bedrijfsanalist zijn onder andere: onderzoeken/ in kaart brengen van bedrijfsprocessen, knelpuntenanalyse, identificeren van behoeften/kansen, projectplan schrijven, projectmanagement, trends en innovaties volgen, rapportages maken, voorlichting geven.

Persoonlijkheid Business Analyst / Bedrijfsanalist

 • Onderzoekend
 • Ondernemend
 • Gestructureerd

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.


De persoonlijkheid van een Business Analyst / Bedrijfsanalist bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Business Analyst / Bedrijfsanalist

 • Analyseren
 • Accuraat werken
 • Ambitie hebben (zelfontwikkeling)
 • Commercieel denken
 • Initatief tonen
 • Innovatief denken
 • Instructie geven
 • Leidinggeven
 • Mondeling presenteren
 • Organiseren

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Een  Business Analyst / Bedrijfsanalist moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Ambitie hebben betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je iets wilt bereiken in je carrière. En dat heb je wel een beetje nodig als Business Analyst / Bedrijfsanalist. Lees ook eens het artikel over Succes.

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

Initiatief tonen is bij dit beroep belangrijk omdat er verwacht wordt dat er zonder veel sturing of aanwijzingen van "bovenaf" wordt gewerkt aan de doelen van het organisatieonderdeel of de organisatie.

Innovatief denken is het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Mondelinge presentatie is niet bij iedereen van nature een competentie maar gelukkig is dit voor de meeste mensen prima aan te leren door training.

Het organiseren van mensen en middelen is iets dat in dit beroep belangrijk is. Lees meer in het artikel over vaardigheden.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Business Analyst / Bedrijfsanalist misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Business Analyst / Bedrijfsanalist

 • Bedrijfseconomie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Business Analyst / Bedrijfsanalist op HBO niveau. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Business Analyst / Bedrijfsanalist

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Business Analyst / Bedrijfsanalist eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Business Analyst / Bedrijfsanalist kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.