Informatie over werk


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
loopbaanbegeleiding - loopbaanadvies

Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding heeft meerdere benamingen waaronder loopbaancoaching, loopbaanadvies, carrièreadvies of carrièrecoaching. Ze betekenen allemaal hetzelfde. In dit artikel informatie over de volgende vragen:
  • Wanneer doe je loopbaanbegeleiding?
  • Wat is loopbaanbegeleiding precies?
  • Loopbaanbegeleiding of zelf aan de slag?
  • Wat kost loopbaanbegeleiding?

Wil je gelijk loopbaanbegeleiding aanvragen bij ons? Klik dan op Loopbaancoach en neem contact op.
Gaat het om loopbaanbegeleiding voor een medewerker? Ga dan naar zakelijke loopbaancoaching en ontvang binnen 1 dag een offerte.

Wanneer doe je loopbaanbegeleiding?

Er zijn verschillende redenen en situaties die ervoor zorgen dat mensen met loopbaanbegeleiding in aanraking komen. Soms kies je er zelf voor, soms wordt het loopbaanadvies aangeboden… Hieronder vind je de meeste redenen en situaties op een rij:
  • Je wilt jezelf ontwikkelen en wilt graag je mogelijkheden onderzoeken en een carrièreplan maken.
  • Je ervaart problemen op het werk en wilt deze oplossen, bijvoorbeeld:
    - Je ervaart werkstress of hebt een burn-out.
    - Je wordt gepest.
    - Je hebt conflicten met collega(’s) en/of leidinggevende(n).
    - Je hebt te weinig werk of uitdaging in je werk (Bore-out).
    - Je twijfelt over je beroepskeuze.
    - Je twijfelt over een bijscholing/nieuwe studie.
  • Je huidige werkgever heeft een eigen beleid op het gebied van loopbaanontwikkeling en mobiliteit en misschien zelfs een interne loopbaanadviseur. Door periodieke loopbaancoaching wil de organisatie ervoor zorgen dat elke medewerker zijn/haar talenten en capaciteiten maximaal in kan zetten in een functie.
  • Je huidige werkgever heeft ontslag  aangevraagd. Loopbaanadvies is dan onderdeel van outplacement. Het doel van outplacement is om van baan naar baan te “verhuizen”.
  • Je hebt een uitkering van het UWV/SVB/gemeente en loopbaanbegeleiding is een onderdeel van een re-integratie traject dat je doet. Het doel is (duurzaam) werk te vinden zodat er geen werkloosheidsuitkering of sociale uitkering meer nodig is.

Wat is loopbaanbegeleiding precies?

Loopbaanbegeleiding of loopbaanadvies is een dienst met als doel een plan te maken voor de gewenste ontwikkeling van jou in je huidige werk of je carrière. Een loopbaanbegeleider helpt je om de antwoorden op je loopbaanvragen te vinden en vorm te geven in een carrièreplan. Dit plan wordt in een aantal stappen gemaakt waarbij je jezelf telkens een vraag stelt:
  • Wie ben ik? – Je persoonlijkheid.
  • Wat kan ik? – Je competenties (kennis, vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten).
  • Wat wil ik? – Je drijfveren, motivatie en interesses.
  • Welke mogelijkheden heb ik? – Je kansen (carrièreswitch, beroepskeuze, studiekeuze)
  • Welke richting ga ik op? – Je keuze (soort beroep, soort baan, soort organisatie en de argumenten voor jouw motivatie voor je keuze).
De inhoud van het loopbaanadvies bestaat uit:
Soms heeft iemand een “kleinere” vraag, bijvoorbeeld:
Ook dan kun je bij veel van de loopbaanbegeleiders terecht voor 1 of enkele gesprekken. Bedenk wel dat er vaak meer schuilt in een ogenschijnlijk “kleinere” vraag en dat je soms het advies zult krijgen om meer bij jezelf te onderzoeken dan je in eerste instantie van plan was. 

Loopbaanbegeleiding of zelf aan de slag?

Er zijn best veel mensen die één of meerdere keren in hun loopbaan “vast” zitten, en niet weten wat ze willen en hoe ze verder moeten om werk weer leuk te vinden. De eerste stappen van de loopbaanbegeleiding kun je best zelf organiseren. Je kunt zelf een Big Five persoonlijkheidstest doen op deze website en een beroepskeuzetest (of studiekeuzetest). Er is zelfs een uitgebreide arbeidstevredenheidstest (en een korte werkpleziertest). 
Toch is het vaak nuttig om andere mensen bij jouw loopbaanvragen te betrekken door:
  • Het bespreken van je testuitslag(en).
  • Het bespreken van je dromen/droomberoep/beroepswens of hoe jij het ook noemen wilt.
  • Het doen van de competentietest met 360 graden feedback, waarin familie, vrienden, collega’s en/of anderen jouw competenties een waardering geven.
Voor een aantal mensen is dit voldoende en ontstaat er na een aantal tests een duidelijk beeld van het soort functie/werk/beroep dat bij je past en de stappen die je gaat nemen.
Voor anderen blijven er twijfels of onbeantwoorde vragen. Voor diegenen is het goed te investeren in loopbaanbegeleiding / loopbaanadvies.  

Voordelen en nadelen loopbaanbegeleiding

Je kunt dus veel zelfkennis opbouwen door tests en gesprekken met familie, vrienden en collega’s. Maar als hier geen helder plan uit komt, dan heb je toch een probleem. Van alle informatie die in jou en in testrapportages zit moet natuurlijk wel een loopbaanplan gemaakt worden. Dan biedt loopbaanbegeleiding een oplossing.
 
De voordelen van loopbaanbegeleiding:
  • Je loopbaanbegeleider is een professional en dus opgeleid om samen met jou, je doelen te bereiken. Dit kan een positieve drive geven.
  • Je hebt vast al langer met je werk en diverse vragen of problemen geworsteld; nu ga je ze samen zoveel mogelijk oplossen. Je pakt het nu zo grondig aan als het kan, en dat maakt je sterk.
  • Je kans om je loopbaandoelen te bereiken wordt groter. Of het nu gaat om meer werkplezier, een hoger salaris of een versnelling van het proces van verandering.
  • Je krijgt inzicht in jezelf (karakter, drijfveren/motivatie).
De nadelen van loopbaanbegeleiding:
  • Het kost best veel geld. Dit komt omdat het vaak een individueel traject is.
  • Je bespreekt persoonlijke problemen met iemand die je niet kent maar dus wel vertrouwen moet om resultaat te behalen.
  • Het plan dat aan het einde volgt uit je loopbaancoaching, het loopbaanadvies, is niet geheel vrijblijvend. Je bent natuurlijk helemaal vrij om er iets mee te doen of niet maar…..als je er niets mee doet hoe voelt dat dan nu en over een jaar wanneer je het nog steeds niet erg naar je zin hebt op je werk? En als je het plan gaat uitvoeren betekent dit dat er waarschijnlijk een periode aankomt van wezenlijke veranderingen in je werk en vaak ook in je privé-sfeer. Hier moet je wel rekening mee houden.

Wat kost loopbaanbegeleiding?

Een loopbaanbegeleider of loopbaancoach zal zich in de meeste trajecten helemaal op jouw situatie richten. Het is dus individuele begeleiding door een professional en dat laat zich zien in de bedragen die een loopbaanadviseur zal vragen als vergoeding. Het uurtarief van een loopbaanadviseur ligt doorgaans tussen de 80 en de 150 euro per uur. Dit zijn hele grote verschillen. Vaak wordt een bedrag voor het hele traject van loopbaanbegeleiding afgesproken. De kosten hiervoor zijn ongeveer vanaf 1000 euro. 
De winst van goed loopbaanadvies, goede loopbaanbegeleiding zit vaak in een combinatie van de volgende zaken:
  • Meer werkplezier
  • Sneller een andere baan
  • Hoger salaris
Er is geen vaste subsidie of belastingaftrek meer voor particulieren die loopbaanbegeleiding doen. Maar soms helpt een werkgever mee en betaalt (een deel van) de kosten. Soms zijn er wel tijdelijke subsidies zoals subsidie voor het ontwikkeladvies.

Loopbaanbegeleiding kiezen

Een loopbaanadviseur, loopbaanbegeleider, carrièrecoach en dergelijke heeft geen beschermd beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich loopbaanadviseur mag noemen.  Daarom is het goed om naar de achtergrond van de loopbaanadviseur en uitgangspunten van de begeleiding te kijken. Je kunt gerust een oriënterend intakegesprek voeren met 1 of meer loopbaanadviseurs, voordat je je keuze maakt. Meestal zijn hier geen kosten aan verbonden.
Daarnaast kun je kijken of een loopbaanbegeleider lid is van de brancheorganisatie NOLOC of gecertificeerd is door het CMI. Vooral certificering door het CMI geeft aan dat de deskundigheid op peil is en wordt onderhouden. Overigens gaan deze 2 organisaties nauwer samenwerken om ook de NOLOC-leden aan (hogere) eisen van het CMI te laten voldoen.
 
Tips loopbaanbegeleiding kiezen:
  • Zoals al aangegeven; oriënteer je op verschillende loopbaancoaches!
  • Heb je een klik met de loopbaanbegeleider? Je “onderbuikgevoel” is een prima graadmeter of iemand bij jou past of niet. Het gaat er dus niet om of iemand aardig is, maar of de loopbaanadviseur jouw vragen/problemen kan helpen oplossen.
  • Is de bereikbaarheid (tijden en manieren: telefoon, e-mail, chat, video-chat) naar je zin?
  • Vraag welke methode de loopbaancoach gebruikt. Sluit deze aan bij wat jij nodig hebt? 
  • Maak goede afspraken op papier/e-mail over wat de begeleiding inhoudt (hoeveel gesprekken, training, telefonisch spreekuur, adviesrapport)
  • Zorgt men goed voor jouw privacy? Hoe lang worden jouw gegevens bewaard, welke gegevens worden met een eventuele werkgever gedeeld?
  • Zijn er reviews/testimonials beschikbaar? 
  • Is de loopbaancoach aangesloten bij het CMI of de NOLOC?

Wil je eerst zelf een analyse maken, doe dan de uitgebreide

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.
Home
Collapse StudieStudie
School in Nederland
- Leerplicht
Basisschool
Voortgezet onderwijs
- Praktijkonderwijs
- VMBO
- HAVO
- VWO
- VSO
- VAVO
Beroepsonderwijs
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Profielkeuze
- Profielkeuze VMBO
- Bouwen, wonen en interieur
- Dienstverlening en producten
- Economie en ondernemen
- Groen
- Horeca, bakkerij en recreatie
- Maritiem en techniek
- Media, vormgeving en ICT
- Mobiliteit en transport
- Produceren, installeren en energie
- Zorg en welzijn
- TL: Economie
- TL: Landbouw
- TL: Techniek
- TL: Zorg en welzijn
- Profielkeuze HAVO-VWO
- Profiel Cultuur en Maatschappij
- Profiel Economie en Maatschappij
- Profiel Natuur en Gezondheid
- Profiel Natuur en Techniek
Studiekeuze
Welke opleiding past bij mij?
Open dagen kalender
Omscholen
Leerstijlen Kolb
- Leerstijl Doener
- Leerstijl Dromer
- Leerstijl Denker
- Leerstijl Beslisser
E-learning
Collapse BeroepBeroep
Arbeidsmarkt
Sectoren
- Gezondheidszorg en welzijn
- Handel en dienstverlening
- ICT
- Justitie, veiligheid en bestuur
- Landbouw, natuur en visserij
- Media en communicatie
- Onderwijs, cultuur en wetenschap
- Techniek, productie en bouw
- Toerisme, recreatie en horeca
- Transport en logistiek
Kansberoepen
Beroepskeuze
Welk beroep past bij mij?
Uitleg beroepsinteressetest
Collapse WerkWerk
Werkwaarden
- Vragen over werkwaarden
- Loopbaanankers Schein
Carrière
- Succes
- Carrièreswitch
- Referentie
Solliciteren in 7 stappen
Stap 1: Zelfkennis opbouwen
Stap 2: Welke baan past bij mij
Stap 3: Vacatures zoeken
- Vacature analyse
Stap 4: Sollicitatiebrief schrijven
- Openingszin sollicitatiebrief
- Kern sollicitatiebrief
- Afsluiting sollicitatiebrief
- Voorbeeld Sollicitatiebrief (25x)
Extra: Motivatiebrief
- Motivatiebrief schrijven
- Motivatiebrief voorbeeld
Stap 5: CV maken
- CV inhoud
- Voorbeeld CV
- Competenties in je CV
Stap 6: Sollicitatiegesprek voeren
- Voorbereiding sollicitatiegesprek
- Sollicitatievragen
- Tips sollicitatiegesprek
- Evaluatie sollicitatiegesprek
Stap 7: Arbeidsovereenkomst
- CAO
Ontslag
Uitzendbureau
Outplacement
Assessment
- Assessment voorbereiden
Loopbaanbegeleiding
Je eigen bedrijf starten
Collapse PersoonlijkheidPersoonlijkheid
Temperament
Karakter
Karaktereigenschappen
- Lijst met Karaktereigenschappen
Identiteit
Kernkwaliteiten
Kernkwadranten
Mindset
Persoonlijkheidsstoornis
- Borderline / ERS
HSP
Hooggevoeligheid
Collapse CompetentiesCompetenties
Wat zijn competenties?
Kennis
Vaardigheden
Kwaliteiten
Competentiemodel
Competentielijst
EVC ervaringscertificaat
Collapse IntelligentieIntelligentie
IQ - Intelligentie Quotiënt
Meervoudige intelligentie
Hoogbegaafd
Collapse LifeLife
Drijfveren
Geluk
Mindfulness
Stress
- Stress symptomen
- Overspannen
- Burn out
- Burn out symptomen
- Burn out herstel
Bore out
Psychiatrie
- Autisme spectrum stoornis (ASS)
Normen en waarden
Opruimen
Collapse ContactContact
Over Testcentrum Groei B.V.
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Verwerkingsregister
Klachtenprocedure
Ideeën