Business developer

Business developer

Als business developer onderzoekt u trends en ontwikkelingen. U gaat op zoek naar nieuwe producten of diensten die een organisatie kan aanbieden. Het kan ook gaan om regio’s waar de onderneming nog niet actief is, bijvoorbeeld India of Brazilië. Of juist een bepaalde doelgroep die nog niet eerder is aangeboord door de organisatie. Daarna ontwikkelt de business developer met die kennis een visie en een plan om (nieuwe) producten en diensten te verkopen en/of markten te exploiteren. De taken van een business developer zijn onder andere: innovaties/trends volgen, trendanalyse, nieuwe markten selecteren/marktanalyse, creatief denken/ideeëngeneratie, nieuwe producten/diensten/concepten ontwikkelen en implementeren, business developmentplan presenteren, projecten opzetten/try-outs organiseren, verkoopbeleid (helpen)schrijven, presentaties/proposities voorbereiden, klanten informeren over productontwikkelingen (presenteren), (overleg met) accountmanagement, partnerships ontwikkelen en onderhouden.

Persoonlijkheid Business developer

 • Onderzoekend
 • Ondernemend
 • Creatief

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.


De persoonlijkheid van een Business developer bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Business developer

 • Commercieel denken
 • Ambitie hebben (zelfontwikkeling)
 • Analyseren
 • Creatief denken
 • Flexibel zijn
 • Initatief tonen
 • Inleven
 • Innovatief denken
 • Klantgericht zijn
 • Overtuigen
 • Relaties opbouwen (sociabiliteit)

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

Ambitie hebben betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je iets wilt bereiken in je carrière. En dat heb je wel een beetje nodig als Business developer . Lees ook eens het artikel over Succes.

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Creatief denken is natuurlijk belangrijk in zogenaamde creatieve beroepen zoals kunstschilder of musicus, maar zeker ook in taken zoals ontwerpen, bedenken en schrijven wordt creativiteit gevraagd.

Flexibel zijn, snel kunnen schakelen tussen de ene en de andere taak terwijl je dit niet hebt voorzien is iets dat niet iedereen gemakkelijk kan. En juist dit is van belang als Business developer .

Initiatief tonen is bij dit beroep belangrijk omdat er verwacht wordt dat er zonder veel sturing of aanwijzingen van "bovenaf" wordt gewerkt aan de doelen van het organisatieonderdeel of de organisatie.

Inlevingsvermogen betekent onder andere dat de beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander van invloed zijn op het handelen van de Business developer .

Innovatief denken is het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

Het gemakkelijk contact maken met mensen is één van de kerncompetenties die bij dit beroep hoort. Het is een grote kracht om het eerste contact met mensen goed en natuurlijk te laten verlopen en ook echt van belang in dit beroep.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Business developer misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Business developer

 • Bedrijfseconomie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Business developer op HBO niveau. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Business developer

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Business developer eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Business developer kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.