CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

Als CEO (Chief Executive Officer), bestuursvoorzitter of algemeen directeur bent u eindverantwoordelijk voor het bestuur van een organisatie. Waar de ceo/bestuursvoorzitter iets meer afstand heeft van de dagelijkse uitvoering van het beleid, is de directeur dagelijks paraat. De taken van een ceo, bestuursvoorzitter of directeur zijn onder andere: overleg leidinggevenden (managers/controllers), advies vragen/beoordelen, organisatierapportages (bv jaarrekening) opstellen/lezen/beoordelen/ondertekenen, (strategisch) beleid schrijven.

Persoonlijkheid CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

 • Ondernemend
 • Onderzoekend
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.


De persoonlijkheid van een CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

 • Ambitie hebben (zelfontwikkeling)
 • Beslissen (besluitvaardigheid)
 • Leidinggeven
 • Integer zijn
 • Netwerken
 • Overtuigen
 • Zelfstandig werken

Ambitie hebben betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je iets wilt bereiken in je carrière. En dat heb je wel een beetje nodig als CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur. Lees ook eens het artikel over Succes.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

In dit beroep is het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken een beroepscompetentie.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

In dit beroep werkt men zelfstandig  en dus zonder constante aanwezigheid  en sturing van een leidinggevende aan de beroepstaken. Sommige mensen vinden deze vrijheid en verantwoordelijkheid prettig, anderen minder.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

 • Bedrijfseconomie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur op HBO niveau. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als CEO / Bestuursvoorzitter / Algemeen directeur kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.