Detentie toezichthouder (DTH)

Detentie toezichthouder (DTH)

U houdt toezicht op de detentie, dus de opsluiting van verdachten en veroordeelden in het gevangeniswezen. U kunt werken in een huis van bewaring, penitentiare inrichting, jeugdgevangenis, TBS-kliniek en dergelijke. Uw taken zijn onder andere: insluiten, ontsluiten, begeleiden, inspecties, fouilleren, visiteren, overdracht/rapportage, optreden tijdens crisissituaties en/of calamiteiten, bedrijfshulpverlening.

Persoonlijkheid Detentie toezichthouder (DTH)

 • Praktisch
 • Ondernemend
 • Gestructureerd

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.


De persoonlijkheid van een Detentie toezichthouder (DTH) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Detentie toezichthouder (DTH)

 • Integer zijn
 • Accuraat werken
 • Instructie geven
 • Instructies opvolgen
 • Overtuigen
 • Stressbestendig zijn

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Een  Detentie toezichthouder (DTH) moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Het opvolgen van instructies is erg belangrijk in dit beroep, als dit niet voldoende gebeurt kan er veel mis gaan.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als Detentie toezichthouder (DTH) heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Detentie toezichthouder (DTH) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Detentie toezichthouder (DTH)

 • Dienst Justitiële Inrichtingen: Detentie Toezichtouder (DTH)
 • Particuliere beveiliging: Beveiliger - MBO 2

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Detentie toezichthouder (DTH) op MBO  niveau 1 en/of 2. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 1 of 2, dan kun je die in 1 of 2 jaar halen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie voor jou is, doe dan de Studiekeuzetest MBO. Deze test laat je allerlei mogelijkheden zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Detentie toezichthouder (DTH)

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele  recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. Al de beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Detentie toezichthouder (DTH) nog wat verder wilt oriënteren.

Vacatures voor een carrière als Detentie toezichthouder (DTH) kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.