Dierenartsassistent paraveterinair

Dierenartsassistent paraveterinair

U werkt bij een dierenartsenpraktijk of een dierenziekenhuis en ondersteunt de dierenarts. Het kan gaan om honden, katten, cavia's en vogels (gezelschapsdieren/huisdieren), maar ook om koeien, varkens of paarden. Uw taken zijn onder andere: mensen en dieren ontvangen bij de wachtruimte/receptie, dierenarts assisteren (dieren vasthouden, materialen klaarzetten, dieren verzorgen), telefonische contacten, administratieve taken, voorgeschreven medicijnen meegeven, operatie-assistentie, röntgenfoto’s maken, algemeen onderzoek, injecteren, helpen bij noodsituaties.

Persoonlijkheid Dierenartsassistent paraveterinair

 • Praktisch
 • Onderzoekend
 • Mensgericht

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).


De persoonlijkheid van een Dierenartsassistent paraveterinair bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Dierenartsassistent paraveterinair

 • Accuraat werken
 • Instructies opvolgen
 • Integer zijn
 • Klantgericht zijn
 • Leiding accepteren
 • Stressbestendig zijn
 • Zorgzaam zijn

Een  Dierenartsassistent paraveterinair moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Het opvolgen van instructies is erg belangrijk in dit beroep, als dit niet voldoende gebeurt kan er veel mis gaan.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leiding kunnen accepteren is vooral belangrijk bij beroepen in een sterk hiërarchische organisatie. Dat kan in principe dus elk beroep zijn, maar bepaalde beroepen zoals Dierenartsassistent paraveterinair zijn er voornamelijk in die hiërarchische organisaties.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als Dierenartsassistent paraveterinair heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen, de eigen verantwoordelijkheid.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Dierenartsassistent paraveterinair misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Dierenartsassistent paraveterinair

 • Dierverzorging/Dierenartsassistent paraveterinair - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Dierenartsassistent paraveterinair op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Dierenartsassistent paraveterinair

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (deels) buiten uitvoert. Dierenartsassistent paraveterinair is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden is door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen.

Vacatures voor een carrière als Dierenartsassistent paraveterinair kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.