Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Ergotherapeut

Ergotherapeut

Als ergotherapeut begeleid je mensen met lichamelijke beperkingen bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Je doel hiermee is om hen weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Je werkt vaak in de thuisomgeving van de patiënt of in jouw praktijkruimte. Op basis van de hulpvraag van de cliënt werk je volgens een plan met oefeningen, hulpmiddelen en apparaten. Je bedenkt praktische oplossingen voor de lichamelijke beperkingen zoals aanpassingen in een badkamer (douchestoel, handgrepen enz), handige hulpmiddelen voor in de keuken, gereedschappen om de telefoon of computer te bedienen. Ook leer je cliënten boodschappen doen of bestellen, een maaltijd koken, de was doen, koffie zetten, een bed opmaken enzovoorts. Het hebt veel oog  voor (onuitgesproken) problemen of hindernissen die mensen misschien al langer hebben en waar ze zelfs aan gewend zijn. Je zorgt voor een betere kwaliteit van leven en meer zelfredzaamheid. Je regelt, soms samen met een maatschappelijk werker, dat er aanpassingen komen aan een woning en hebt dus contact met gemeenten en woningbouwstichtingen.
Je werkt als ergotherapeut in een revalidatiecentrum, ziekenhuis, psychiatrisch ziekenhuis, medisch kinderdagverblijf, gemeente of in je eigen praktijk. Daar werk je samen met de fysiotherapeut, maatschappelijk werker en anderen.

De taken van een ergotherapeut zijn onder andere:

 • Intakegesprek voeren met de cliënt
 • Behandelplan opstellen samen met de cliënt
 • Woningaanpassingen adviseren en aanvragen voor de cliënt
 • Hulpmiddelen aanvragen en bestellen voor de cliënt
 • Oefeningen doen met de cliënten en van dagelijkse bezigheden
 • Instructies geven voor oefeningen en activiteiten
 • Voortgangs- en evaluatiegesprekken voeren

Persoonlijkheid Ergotherapeut

 • Mensgericht
 • Onderzoekend
 • Praktisch

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Ergotherapeut bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Ergotherapeut

 • Analyseren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Coachen
 • Gesprekken voeren
 • Initiatief nemen
 • Instructie geven (Instrueren)
 • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)
 • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.

Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Ergotherapeut misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Ergotherapeut

 • Opleiding voor Ergotherapie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Ergotherapeut

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Ergotherapeut, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Ergotherapeut. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.