Informatie over werk


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
solliciteren sollicitatie

Solliciteren - sollicitatie

Solliciteren begint voor veel sollicitanten bij het kijken op internet of in de krant naar dè vacature om hun sollicitatie op te richten. Vervolgens schrijft men een sollicitatiebrief en cv. Helaas eindigt de sollicitatie daar regelmatig ook mee. Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek blijft dan namelijk uit. Door de informatie op deze website willen wij je informatie, tips en middelen bieden om een meer kansrijke sollicitatie te hebben. Dit doen we aan de hand van het 7 stappenplan voor succesvol solliciteren.

7 stappen van succesvol solliciteren

Succesvol solliciteren doe je in 7 stappen. Allemaal zijn ze belangrijk, maar de eerste stap is één van de belangrijkste. Daarin ga je jezelf beter leren kennen en presenteren. Dit is volgens ons een belangrijk deel van jouw toekomstig succes!

Solliciteren is te vergelijken met jezelf verkopen. Het is best spannend. Je moet in een brief, cv en gesprek uitgebreid over jezelf praten en lastige vragen beantwoorden. Het praten over jezelf en het laten zien wat je allemaal kunt en waar je goed in bent is niet iets dat iedereen gewend is of graag en vaak doet, maar in een sollicitatie wordt het wel van je verwacht.

Een succesvolle sollicitatie - Wat is de sleutel van jouw succes?

Bij het solliciteren is de absolute sleutel van succes het krijgen van zelfvertrouwen in het praten over jezelf. De basis van dit zelfvertrouwen bij jouw sollicitatie ligt in zelfkennis/zelfinzicht. Het is heel krachtig als je zelf weet waar je goed in bent en je kunt dit met voorbeelden uit je opleiding, carrière of vrije tijd “bewijzen”. Juist dan kom je sterk over. Alleen al het onderzoeken van jezelf via een uitgebreide persoonlijkheidstest en uitgebreide competentietest zorgt voor een beeld van wat je allemaal goed kunt en minder goed kunt. Dit beeld kun je gebruiken bij het zoeken van een passende vacature, bij het schrijven van je sollicitatiebrief, bij het maken van je competentieprofiel in je cv en natuurlijk bij het sollicitatiegesprek. 
 
Goede voorbereiding helpt je bij je sollicitatie. Lees de informatie aandachtig en maak gebruik van de (gratis) downloads en tests. Hierdoor krijg je meer handvatten en zelfinzicht zodat je met meer zelfvertrouwen en meer ontspannen kunt solliciteren. Alvast veel succes en plezier met de eerste stap van succesvol solliciteren: Zelfkennis!

Alternatief solliciteren

In tijden dat er veel sollicitanten zijn en minder vacatures is het goed om je sollicitatie op te laten vallen tussen de berg brieven die een sollicitatiecommissie te verwerken krijgt. Dit kan door een aantrekkelijke brief met een sterke openingszin. En dit kan ook door je sollicitatie niet in de standaard vorm van een brief te gieten, maar er iets bijzonders van te maken. Hieronder staan enkele vormen die opvallen. Het is goed om te realiseren dat een alternatieve vorm niet altijd wordt gewaardeerd. Een sollicitatiegesprek in de vorm van een rap zal wellicht niet worden gewaardeerd als je bij ING solliciteert voor Controller. Van deze functie als financieel beheerder verwacht men accuratesse en een zekere mate van serieusheid. Een rap geeft wellicht mensen een ander beeld dan die van de serieuze en nauwkeurige vrouw of man die men zoekt. Dus: bedenk goed wat de alternatieve vorm van jou en je vaardigheden/persoonlijkheid zegt. Enkele alternatieve vormen van solliciteren:   
 • Portfolio
  Een portfolio is een al dan niet digitale verzameling van wie je bent en wat je kennis en vaardigheden zijn. De bewijsmaterialen hiervan zitten ook in deze verzameling, bij wijze van spreken van je geboortecertificaat tot aan het certificaat van de training Omgaan met Psychiatrie die je laatst volgde. Ook staat in de portfolio wat je korte en lange termijndoelen zijn voor wat betreft je persoonlijke ontwikkeling, werkervaring enzovoorts.
 • Folder
  Een folder die in plaats van een sollicitatiebrief uit een envelop komt schuiven. Dat valt op en zeker als de folder mooi is vormgegeven en precies vertelt wat de solliscitatiecommissie wil weten: Wie ben je en waarom ben jij de juiste vrouw of man.
 • Website
  Als je handig bent met websites, zet dan op je eigen domeinnaam een sollicitatiebrief  (met beperkte toegang/wachtwoord). Je kunt dan de toekomstige werkgever een link geven naar je sollicitatie in een e-mail of in een korte sollicitatiebrief. 
 • Youtube
  Op je eigen YouTube kanaal kun je een videosollicitatie plaatsen met beperkte toegang. Hierdoor kunnen alleen bepaalde mensen de video bekijken. Een video is een gewaagde maar wel dappere manier van jezelf presenteren. Past deze manier bij jou?
 • Gedicht / Verhaal
  Een gedicht of verhaal schrijven en/of voordragen kan een hele leuke manier zijn om iets van jezelf te laten zien. Het is zeker anders dan anders en zal de nodige aandacht krijgen.
 • Lied / rap
  Een lied of rap moet natuurlijk gezongen worden en kan niet alleen op papier blijven. Op video opnemen (en bijvoorbeeld publiceren op You Tube) zou wel een mogelijkheid zijn om niet live te zingen als je dat te spannend vindt.
 • Auditie of Proef
  Je kunt je sollicitatie ook zien als een soort auditie of proef. Bij bepaalde functies zoals zangdocent (“Wil je dit lied zingen?”) of automonteur (“Wat zou er mis kunnen zijn met deze auto?”) kun je dit misschien wel voorstellen. Hoe zit dat met jouw beroep?
  Zou je ook iets van je werkzaamheden kunnen laten zien tijdens een sollicitatie? Of is het misschien mogelijk om eens een middag of langer als proef te werken zodat men kan zien wat je kennis, vaardigheden en kwaliteiten zijn.

En zo kun je je sollicitatie op allerlei manieren vormgeven. Solliciteer vooral op de manier waarbij je je prettig genoeg voelt, maar durf tegelijk wat van jezelf te laten zien, want dat is toch vaak nodig om de baan te krijgen.

Assessment als onderdeel van een sollicitatie

Vooral bij hogere functies is er in de tweede fase van een sollicitatie steeds vaker een assessment. Een assessment is een uitgebreid psychologisch onderzoek om te bepalen of je geschikt bent voor de functie. Het is een intensieve manier van solliciteren die voorbereiding van je vraagt. Lees meer over Assessment.

 

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.
Home
Collapse StudieStudie
School in Nederland
- Leerplicht
Basisschool
Voortgezet onderwijs
- Praktijkonderwijs
- VMBO
- HAVO
- VWO
- VSO
- VAVO
Beroepsonderwijs
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Profielkeuze
- Profielkeuze VMBO
- Bouwen, wonen en interieur
- Dienstverlening en producten
- Economie en ondernemen
- Groen
- Horeca, bakkerij en recreatie
- Maritiem en techniek
- Media, vormgeving en ICT
- Mobiliteit en transport
- Produceren, installeren en energie
- Zorg en welzijn
- TL: Economie
- TL: Landbouw
- TL: Techniek
- TL: Zorg en welzijn
- Profielkeuze HAVO-VWO
- Profiel Cultuur en Maatschappij
- Profiel Economie en Maatschappij
- Profiel Natuur en Gezondheid
- Profiel Natuur en Techniek
Studiekeuze
Welke opleiding past bij mij?
Open dagen kalender
Omscholen
Leerstijlen Kolb
- Leerstijl Doener
- Leerstijl Dromer
- Leerstijl Denker
- Leerstijl Beslisser
E-learning
Collapse BeroepBeroep
Arbeidsmarkt
Sectoren
- Gezondheidszorg en welzijn
- Handel en dienstverlening
- ICT
- Justitie, veiligheid en bestuur
- Landbouw, natuur en visserij
- Media en communicatie
- Onderwijs, cultuur en wetenschap
- Techniek, productie en bouw
- Toerisme, recreatie en horeca
- Transport en logistiek
Kansberoepen
Beroepskeuze
Welk beroep past bij mij?
Uitleg beroepsinteressetest
Collapse WerkWerk
Werkwaarden
- Vragen over werkwaarden
- Loopbaanankers Schein
Carrière
- Succes
- Carrièreswitch
- Referentie
Solliciteren in 7 stappen
Stap 1: Zelfkennis opbouwen
Stap 2: Welke baan past bij mij
Stap 3: Vacatures zoeken
- Vacature analyse
Stap 4: Sollicitatiebrief schrijven
- Openingszin sollicitatiebrief
- Kern sollicitatiebrief
- Afsluiting sollicitatiebrief
- Voorbeeld Sollicitatiebrief (25x)
Extra: Motivatiebrief
- Motivatiebrief schrijven
- Motivatiebrief voorbeeld
Stap 5: CV maken
- CV inhoud
- Voorbeeld CV
- Competenties in je CV
Stap 6: Sollicitatiegesprek voeren
- Voorbereiding sollicitatiegesprek
- Sollicitatievragen
- Tips sollicitatiegesprek
- Evaluatie sollicitatiegesprek
Stap 7: Arbeidsovereenkomst
- CAO
Ontslag
Uitzendbureau
Outplacement
Assessment
- Assessment voorbereiden
Loopbaanbegeleiding
Je eigen bedrijf starten
Collapse PersoonlijkheidPersoonlijkheid
Temperament
Karakter
Karaktereigenschappen
- Lijst met Karaktereigenschappen
Identiteit
Kernkwaliteiten
Kernkwadranten
Mindset
Persoonlijkheidsstoornis
- Borderline / ERS
HSP
Hooggevoeligheid
Collapse CompetentiesCompetenties
Wat zijn competenties?
Kennis
Vaardigheden
Kwaliteiten
Competentiemodel
Competentielijst
EVC ervaringscertificaat
Collapse IntelligentieIntelligentie
IQ - Intelligentie Quotiënt
Meervoudige intelligentie
Hoogbegaafd
Collapse LifeLife
Drijfveren
Geluk
Mindfulness
Stress
- Stress symptomen
- Overspannen
- Burn out
- Burn out symptomen
- Burn out herstel
Bore out
Psychiatrie
- Autisme spectrum stoornis (ASS)
Normen en waarden
Opruimen
Collapse ContactContact
Over Testcentrum Groei B.V.
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Verwerkingsregister
Klachtenprocedure
Ideeën