Financial Services Manager

Financial Services Manager

Als financial services manager bent u leidinggevende in de financiële sector, bijvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij, een bank, effectenkantoor, effectenbeurs, assurantiebeurs of bij een financiële afdeling van een groot bedrijf. U kunt ook als zelfstandig adviseur of zelfstandig ondernemer werken. De taken van een financial services manager zijn onder andere: accountmanagement, klanten adviseren (bijvoorbeeld over een beleggingsportefeuille), offertes opstellen (bijvoorbeeld een hypotheekofferte), opdrachten plannen en organiseren, financiële producten ontwikkelen, beleidsadvies voorbereiden/presenteren, medewerkers instrueren/begeleiden.

Persoonlijkheid Financial Services Manager

 • Ondernemend
 • Onderzoekend
 • Mensgericht

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

De persoonlijkheid van een Financial Services Manager bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Financial Services Manager

 • Analytisch denken (Analyseren)
 • Leidinggeven
 • Besluitvaardig zijn (besluitvaardigheid)
 • Commercieel denken
 • Durf hebben
 • Instructie geven
 • Integer zijn (integriteit)
 • Klantgericht/cliëntgericht zijn
 • Nauwkeurig zijn
 • Ondernemen (zakelijk inzcht)
 • Overtuigen
 • Relaties opbouwen (sociabiliteit)
 • Visie hebben

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.

Durf hebben is in dit beroep dus belangrijk omdat er bepaalde onderdelen van het werk een zeker lef van je vragen, zie de beroepsbeschrijving, en dat heeft nu eenmaal niet iedereen van nature in zich.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Een Financial Services Manager moet nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Ondernemen is meer dan leidinggeven, en dat is precies het beroep Financial Services Manager van je vraagt.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.

Het gemakkelijk contact maken met mensen is één van de kerncompetenties die bij dit beroep hoort. Het is een grote kracht om het eerste contact met mensen goed en natuurlijk te laten verlopen en ook echt van belang in dit beroep.

Visie hebben betekent dat je een beeld kunt schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise als Financial Services Manager . Lees ook eens het artikel over Succes.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Financial Services Manager misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Financial Services Manager

 • Financial Services Management - HBO Bachelor
 • Fiscaal Recht en Economie - HBO Bachelor
 • International Business Administration - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Financial Services Manager op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Financial Services Manager

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Financial Services Manager eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Financial Services Manager kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.