Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Geriatrisch verpleegkundige

Geriatrisch verpleegkundige

Als geriatrisch verpleegkundige verpleeg en begeleid je oudere, vaak hoogbejaarde, patiënten. Zij hebben vaak meerdere aandoeningen en problemen tegelijkertijd op lichamelijk-, psychisch- en sociaal gebied. Het kan dan gaan om dementie, incontinentie, niet meer goed kunnen horen, zien, bewegen enzovoorts. Deze patiënten zijn opgenomen in een instelling omdat zij intensieve zorg nodig hebben. Je probeert samen met de patiënt en sociale omgeving (familie, vrienden) te zorgen dat de patiënt zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk kan functioneren.
Je werkt als geriatrisch verpleegkundige in een verpleeghuis of ziekenhuis. Daar werk je samen met een geriater, verzorgende, revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut en anderen.

De taken van een geriatrisch verpleegkundige zijn onder andere:

  • Verpleegproblemen signaleren samen met patiënt en/of familie
  • Verpleegplan opstellen
  • Verzorgen en begeleiden waar nodig is (bijvoorbeeld wassen, aankleden, gesprek voeren)
  • Professioneel omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen
  • Medicijnen toedienen (tabletten, injecties, infuus)
  • Wonden verbinden
  • Rapporteren en zorg overdragen aan collega's
  • Overleggen met familie en naasten van de patiënt

 

Persoonlijkheid Geriatrisch verpleegkundige

  • Mensgericht
  • Praktisch
  • Onderzoekend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Geriatrisch verpleegkundige bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Geriatrisch verpleegkundige

  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)
  • Analyseren
  • Energie hebben
  • Instructie geven (Instrueren)
  • Integer zijn (Integriteit)
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Energie hebben: Veel lichamelijke kracht en gezondheid hebben om veeleisende lichamelijke activiteiten uit te kunnen voeren.

Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Geriatrisch verpleegkundige misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Geriatrisch verpleegkundige

  • Bachelor of Nursing - HBO Bachelor
  • Opleiding tot Verpleegkundige - HBO Bachelor
  • Verpleegkunde - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Geriatrisch verpleegkundige

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Geriatrisch verpleegkundige, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Geriatrisch verpleegkundige. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.