Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

U werkt in de kinderopvang of peuterspeelzaal en verzorgt baby's, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar in een kinderdagverblijf met een ontwikkelingsachterstand of andere problemen. Ook kunt u werken bij jong volwassenen in de jeugdzorg die problemen hebben. Uw taken zijn onder andere: kinderen verzorgen (eten geven, luiers verschonen) en stimuleren tot zelfredzaamheid. Spelen, zingen en knutselen met kinderen, huishoudelijke handelingen verrichten (bijvoorbeeld afwassen en dweilen), met ouders, collega's en deskundigen overleggen. U zoekt samen met de ouders naar een oplossing voor (pedagogische) problemen.

Persoonlijkheid Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

 • Mensgericht
 • Praktisch
 • Creatief

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

De persoonlijkheid van een Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

 • Zorgzaam/hulpvaardig zijn
 • Coachen / begeleiden
 • Creatief denken (creativiteit)
 • Feedback geven (confronteren)
 • Gesprekken voeren
 • Instructie geven
 • Integer zijn (integriteit)
 • Klantgericht/cliëntgericht zijn
 • Leidinggeven
 • Nauwkeurig zijn

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen, de eigen verantwoordelijkheid.

Het kunnen begeleiden of coachen van een individu of groep wordt steeds vaker belangrijk gevonden door werkgevers, en ook als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je deze competentie dus nodig.

Creatief denken is natuurlijk belangrijk in zogenaamde creatieve beroepen zoals kunstschilder of musicus, maar zeker ook in taken zoals ontwerpen, bedenken en schrijven wordt creativiteit gevraagd.

In dit beroep is het soms nodig om anderen rechtstreeks, en natuurlijk altijd met respect en feiten, aan te spreken op bijvoorbeeld gedrag.

De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Een Gespecialiseerd pedagogisch medewerker moet nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Gespecialiseerd pedagogisch medewerker misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

 • Pedagogisch werk/Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Gespecialiseerd pedagogisch medewerker op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

Vacatures voor een carrière als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.