ICT beheerder / Systeembeheerder

ICT beheerder / Systeembeheerder

U werkt in de ICT-branche. ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. U bent er verantwoordelijk voor dat het computersysteem (computers, software en randapparatuur) van een bedrijf goed werkt. Uw taken zijn onder andere: beheer, beveiliging en onderhoud van soft- en hardware, procedures en richtlijnen opstellen/volgen, ICT-medewerkers aansturen, back-ups draaien, klanten/collega's informeren en ondersteunen bij problemen (servicedesk/helpdesk).

Persoonlijkheid ICT beheerder / Systeembeheerder

  • Gestructureerd
  • Onderzoekend
  • Praktisch

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een ICT beheerder / Systeembeheerder bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties ICT beheerder / Systeembeheerder

  • Analytisch denken (Analyseren)
  • Besluitvaardig zijn (besluitvaardigheid)
  • Instructie geven
  • Leidinggeven
  • Nauwkeurig zijn
  • Schriftelijk uitdrukken

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Een ICT beheerder / Systeembeheerder moet nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Nederlands schrijven is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is ICT beheerder / Systeembeheerder misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen ICT beheerder / Systeembeheerder

  • ICT- en mediabeheer/ICT-beheerder - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep ICT beheerder / Systeembeheerder op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures ICT beheerder / Systeembeheerder

Er is ontzettend veel vraag naar mensen in de ICT, vacatures genoeg dus. Vast ook voor ICT beheerder / Systeembeheerder. Het is nu zo dat wanneer mensen denken aan een carrièreswitch en omscholing, er dan heel vaak aan een beroep in de ICT wordt gedacht. Kijk daarom ook eens bij de andere beroepen in de ICT sector.

Vacatures voor een carrière als ICT beheerder / Systeembeheerder kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.