IT manager

IT manager

Als IT manager werkt u in een organisatie als bedrijfskundige / leidinggevende op een IT-afdeling en onderzoekt hoe bedrijfskundige processen kunnen verbeteren met behulp van IT oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan personeelsmanagement, financiële bedrijfsvoering, logistiek en marketing. De taken van een IT manager zijn onder andere: informatiestromen/processen in beeld brengen en analyseren, wensen en eisen in kaart brengen, problemen en kansen concretiseren, optimalisatievoorstellen presenteren, projectplan schrijven/uitvoeren, technische aanpassingen (laten) realiseren, software laten ontwikkelen, medewerkers aansturen.

Persoonlijkheid IT manager

 • Onderzoekend
 • Ondernemend
 • Gestructureerd

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een IT manager bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties IT manager

 • Analytisch denken (Analyseren)
 • Leidinggeven
 • Besluitvaardig zijn (besluitvaardigheid)
 • Innovatief denken
 • Instructie geven
 • Klantgericht/cliëntgericht zijn
 • Ondernemen (zakelijk inzcht)
 • Plannen en organiseren
 • Stressbestendig zijn (stresstolerantie)

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Innovatief denken is het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Ondernemen is meer dan leidinggeven, en dat is precies het beroep IT manager van je vraagt.

Het plannen van werkzaamheden en regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden is deel van dit beroep.

Als je stressbestendig bent, kun je je normale werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom een verhoogde werkdruk. Als IT manager heb je regelmatig met deze verhoogde werkdruk te maken. Lees ook eens het artikel over Stress.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is IT manager misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen IT manager

 • Bedrijfskundige Informatica - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep IT manager op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures IT manager

Er is ontzettend veel vraag naar mensen in de ICT, vacatures genoeg dus. Vast ook voor IT manager. Het is nu zo dat wanneer mensen denken aan een carrièreswitch en omscholing, er dan heel vaak aan een beroep in de ICT wordt gedacht. Kijk daarom ook eens bij de andere beroepen in de ICT sector.

Vacatures voor een carrière als IT manager kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.