Marktonderzoeker

Marktonderzoeker

Als marktonderzoeker onderzoekt u (potentiële) markt(segment)en en/of klanten. Hiervoor maakt u analyses van alle factoren die de vraag naar een product of dienst beïnvloeden. Vaak bent u in dienst van een reclame- of gespecialiseerd marktonderzoeksbureau. De taken van een marktonderzoeker zijn onder andere: onderzoeksrichting/-vraag definiëren, onderzoeksplan maken (methode/doelgroep/grootte/vragen/enzovoorts), onderzoek uitvoeren (over producten, trends, klanttevredenheid, behoeften, imago), gegevens analyseren, rapportage maken (informatie/conclusies/aanbevelingen), presenteren.

Persoonlijkheid Marktonderzoeker

  • Onderzoekend
  • Gestructureerd
  • Ondernemend

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.


De persoonlijkheid van een Marktonderzoeker bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Marktonderzoeker

  • Analyseren
  • Accuraat werken
  • Commercieel denken
  • Mondeling presenteren

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Een  Marktonderzoeker moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

Mondelinge presentatie is niet bij iedereen van nature een competentie maar gelukkig is dit voor de meeste mensen prima aan te leren door training.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Marktonderzoeker misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Marktonderzoeker

  • Commerciële Economie - HBO Bachelor
  • E-Commerce Marketing Sales - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Marktonderzoeker op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Marktonderzoeker

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Marktonderzoeker eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Marktonderzoeker kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.