Netwerkbeheerder

Netwerkbeheerder

U beheert het datanetwerk van een bedrijf. Uw taken zijn onder andere: geschikte hardware uitkiezen, met hardwareleveranciers onderhandelen over prijzen, levertijden, datanetwerken zelf installeren of toezicht houden op de installatie, richtlijnen opstellen voor het gebruik van datanetwerken, datalijnen (telecommunicatielijnen) doormeten, toegangsbeveiligingen van datalijnen beheren, storingen in hardware en software lokaliseren en eventueel zelf oplossen, gebruikers informeren over de mogelijkheden van hardware en de toepassing van telecommunicatie.

Persoonlijkheid Netwerkbeheerder

  • Onderzoekend
  • Gestructureerd
  • Praktisch

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Netwerkbeheerder bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Netwerkbeheerder

  • Analytisch denken (Analyseren)
  • Conflicten hanteren
  • Instructie geven
  • Mondeling uitdrukken
  • Schriftelijk uitdrukken

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

In elk beroep kun je in een conflict terechtkomen, maar in dit beroep is conflicthantering echt een onderdeel van het beroep zelf.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, dus met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen praten, is in dit beroep belangrijker dan gemiddeld.

Nederlands schrijven is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Netwerkbeheerder misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Netwerkbeheerder

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Netwerkbeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Netwerkbeheerder

Er is ontzettend veel vraag naar mensen in de ICT, vacatures genoeg dus. Vast ook voor Netwerkbeheerder. Het is nu zo dat wanneer mensen denken aan een carrièreswitch en omscholing, er dan heel vaak aan een beroep in de ICT wordt gedacht. Kijk daarom ook eens bij de andere beroepen in de ICT sector.

Vacatures voor een carrière als Netwerkbeheerder kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.