Oefentherapeut Mensendieck

Oefentherapeut Mensendieck

U behandelt mensen die zich moeilijk kunnen bewegen of problemen hebben met hun lichaamshouding. U werkt volgens de Mensendieck-methode. Deze methode is erop gericht om spieren afwisselend te spannen en te ontspannen, zodat een juiste spierspanning ontstaat. Uw taken zijn onder andere: behandelplannen opstellen, patiënten bewust maken van hun houding en bewegingen, nut van bepaalde bewegingen uitleggen, bewegingsoefeningen met patiënten doen, patiënten motiveren om thuis oefeningen te doen, rapporten schrijven, vakliteratuur lezen.

Persoonlijkheid Oefentherapeut Mensendieck

 • Mensgericht
 • Onderzoekend
 • Praktisch

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Oefentherapeut Mensendieck bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Oefentherapeut Mensendieck

 • Analyseren
 • Klantgericht/cliëntgericht zijn
 • Assertief zijn (Assertiviteit)
 • Besluitvaardig zijn
 • Conflicten hanteren
 • Instructie geven
 • Integer zijn (integriteit)
 • Mondeling uitdrukken
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Schriftelijk uitdrukken
 • Zorgzaam/hulpvaardig zijn

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

In dit beroep is het nodig om op een goede manier op te komen voor het belang van de organisatie, je eigen mening/visie en/of gestelde doelen.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

In elk beroep kun je in een conflict terechtkomen, maar in dit beroep is conflicthantering echt een onderdeel van het beroep zelf.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, dus met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen praten, is in dit beroep belangrijker dan gemiddeld.

In dit beroep wordt er meer dan zelfstandigheid van je gevraagd: Onafhankelijkheid. Dit betekent dat je een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebt en die gebruikt om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Nederlands schrijven is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Oefentherapeut Mensendieck misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Oefentherapeut Mensendieck

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Oefentherapeut Mensendieck op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Oefentherapeut Mensendieck

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Oefentherapeut Mensendieck, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

We hebben vacatures voor Oefentherapeut Mensendieck voor je gezocht met onze partner Talent.com. Hieronder vind je de resultaten. Je kunt in het 1e vakje ook zelf een (iets) ander zoekwoord invullen en in het 2e vakje zoeken op plaatsnaam/regio/provincie:


Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.
Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.