Risico-analist  / Risk analyst

Risico-analist / Risk analyst

Als risico-analist werkt u bij een grote organisatie of bij een adviesbureau en onderzoekt en adviseert u over allerlei soorten veiligheidsrisico’s. Met behulp van allerlei softwaremodellen en digitale tools onderzoekt, analyseert en adviseert u over de risico’s op bijvoorbeeld vernielingen, computerhacks, diefstal (roerende zaken, bedrijfsgeheimen enzovoorts), terrorisme, publiciteitsproblemen, financiële problemen. U biedt organisaties zoals overheidsinstellingen, transportbedrijven, energiebedrijven, telecombedrijven, financiële instellingen bescherming tegen allerlei interne en externe bedreigingen. Uw taken zijn onder andere: monitoren, analyseren en voorspellen van risico’s, rapporteren, risicomanagement, adviseren over mogelijkheden om veiligheid te vergroten of te waarborgen (risicobeleid), medewerkers aansturen, calamiteitenplan ontwerpen/testen/presenteren.

Persoonlijkheid Risico-analist / Risk analyst

  • Onderzoekend
  • Gestructureerd
  • Ondernemend

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.


De persoonlijkheid van een Risico-analist / Risk analyst bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Risico-analist / Risk analyst

  • Analyseren
  • Innovatief denken
  • Integer zijn
  • Overtuigen

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Innovatief denken is het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Integriteit is in veel beroepen van belang maar in dit beroep maakt het deel uit van de belangrijkste competenties.

Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen hoort bij dit beroep. Door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken wordt je overtuiginskracht groter.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Risico-analist / Risk analyst misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Risico-analist / Risk analyst

  • Security Management - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Risico-analist / Risk analyst op HBO niveau. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Risico-analist / Risk analyst

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele  recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. Al de beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Risico-analist / Risk analyst nog wat verder wilt oriënteren.

Vacatures voor een carrière als Risico-analist / Risk analyst kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.