Specialist politiekundige

Specialist politiekundige

U bent politiekundige en heeft op de politieacademie één of meerdere specialistenopleidingen of trainingen gevolgd. Specialisaties zijn onder andere mogelijk in de volgende richtingen: milieucriminaliteit, digitaal opsporen-cybercrime, drugs, financieel-economische criminaliteit, informatie& intelligence, jeugdzorg/jeugdproblematiek, verkeershandhaving, vreemdelingentoezicht, wijkagent, vreemdelingenrecherche, forensische recherche, persoonsbeveiliging, dierenpolitie, verkeersongevallenanalyse, arrestatie- en ondersteuningsteam, docentenopleiding IBT, explosieven, grootschalig en bijzonder optreden, internationale samenwerking, meldkamer, mobiele eenheid, spotters, korpscheftaken, intake & service, noodhulp, leiderschap recherche, operationeel leidinggeven, tactisch leidinggeven, bijzondere opsporing, mensenhandel, tactische opsporing, verhoor, vuurwapens en munitie, zeden en kinderporno. Uw taken voor deze specialisaties zijn zeer uiteenlopend. Hierover kunt u zichzelf het beste informeren bij de politieacademie.

Persoonlijkheid Specialist politiekundige

  • Ondernemend
  • Onderzoekend
  • Mensgericht

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).


De persoonlijkheid van een Specialist politiekundige bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Specialist politiekundige


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Specialist politiekundige misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Specialist politiekundige

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Specialist politiekundige op HBO niveau. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Specialist politiekundige

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele  recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. Al de beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Specialist politiekundige nog wat verder wilt oriënteren.

Vacatures voor een carrière als Specialist politiekundige kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.