Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Supply chain manager

Supply chain manager

Als supply chain manager gaat u over het beheersen van goederenstromen. Vaak gaat het dan om goederenstromen vanuit (een keten van) leveranciers, maar steeds vaker wordt ook de interne goederenstromen (bijvoorbeeld naar en vanuit een magazijn en andere afdelingen) geoptimaliseerd door de supply chain manager. Ook de kant van de afnemers wordt in kaart gebracht om zo goed mogelijk aan de (toekomstige) vraag te kunnen voldoen. U heeft in ideale omstandigheden het overzicht over de hele keten, van grondstof tot eindafnemer. Op basis hiervan kunt u de hele keten (chain) optimaliseren. Vooral bij bedrijven die handelen in verse producten zoals groente, fruit, vlees of bloemen, bent u als supply chain manager ontzettend belangrijk. U weet alles over het specifieke logistieke proces waar deze producten mee te maken krijgen. Door uw werk is er weinig maar voldoende voorraad, weinig afval, weinig stilstand van machines of inproductiviteit van medewerkers en altijd voldoende goederen voor de afnemers. De taken van een supply chain manager zijn onder andere: goederenstromen in kaart brengen, afspraken met (tussen)leveranciers maken, planningsystemen ontwikkelen, toekomstige vraag (inkopen, capaciteit in personeel/machines/… voorspellen met behulp van software, planningen maken, personeel aansturen, optimalisering van processen/softwaregebruik/werkwijzen en degelijke binnen de keten, monitoren op kwaliteit/efficiëncy/houdbaarheid/courantheid.

Persoonlijkheid Supply chain manager

 • Ondernemend
 • Gestructureerd
 • Onderzoekend

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

 

De persoonlijkheid van een Supply chain manager bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Supply chain manager

 • Ondernemen (Zakelijk inzcht)
 • Plannen en organiseren
 • Analyseren
 • Besluitvaardig zijn
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Commercieel denken
 • Innovatief denken
 • Leidinggeven
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Netwerken
 • Visie hebben

Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Supply chain manager misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.


 

Opleidingen, cursussen en trainingen Supply chain manager

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Supply chain manager

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Supply chain manager eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Supply chain manager. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.