Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

Als taxateur onroerend goed ofwel vastgoedtaxateur bepaal je de waarde van grond en bouwconstructies zoals huizen, kantoren, winkelcentra, flats enzovoorts. Je werkt in opdracht van de eigenaar/verkoper, een koper, een bank, een verzekeraar of de belastingdienst. De vaststelling van de waarde van onroerend goed kan nodig zijn om een realistisch beeld van de waarde ten opzichte van de verkoopprijs/vraagprijs te hebben, om het onroerend goed als onderpand voor een geldlening te kunnen inzetten of om de hoogte van een verzekeringspremie of belastingaanslag te kunnen bepalen. Naast een relevante beroepsopleiding is certificering als erkend taxateur door inschrijving in één van de registers voor gecertificeerde taxateurs belangrijk. Hiermee geef je opdrachtgevers en andere belanghebbenden de garantie dat het taxatierapport vakkundig en zorgvuldig is opgesteld.
Je werkt als taxateur onroerend goed bij een makelaarskantoor, adviesbureau onroerend goed, vastgoedonderneming, verzekeringsmaatschappij of als zelfstandig taxateur. Het werkt van taxeren wordt vaak gecombineerd met het beroep makelaar onroerend goed.

De taken van een taxateur onroerend goed zijn onder andere:

 • Gegevens opvragen bij het kadaster
 • De ligging van onroerend goed bekijken
 • De staat van onderhoud van panden onderzoeken
 • Vergelijken van onroerend goed met soortgelijke gebouwen of stukken grond
 • Eigendomsakten bestuderen
 • Rechten en plichten zoals erfpacht, vruchtgebruik, vergunningen en recht op overpad inventariseren
 • Bestemmingsplannen van de gemeente bestuderen
 • Taxatierapporten opstellen
 • Marktontwikkelingen bijhouden

Persoonlijkheid Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

 • Ondernemend
 • Onderzoekend
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

 • Analyseren
 • Assertief zijn (Assertiviteit)
 • Beoordelen/Oordelen
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Netwerken
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

 • Bouwkunde - HBO Associate Degree
 • Bouwkunde - HBO Bachelor
 • Bouwkunde - WO Bachelor
 • Bouwtechnisch Medewerker - HBO Associate Degree
 • Integraal Bouwmanagement - HBO Associate Degree
 • Makelaardij en Vastgoed - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Taxateur onroerend goed (Vastgoedtaxateur). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.