Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

U verzorgt mensen met psychische, psycho-sociale en/of psychiatrische problemen. Uw taken zijn onder andere: persoonlijke verzorging (helpen met wassen, aankleden, haren kammen, naar toilet helpen), licht huishoudelijk werk (afstoffen, brood klaarmaken), zorgplan maken en rapporteren, verpleegkundige handelingen zoals medicatie toedienen, stimuleren om zelfredzaamheid te vergroten.

Persoonlijkheid Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

  • Mensgericht
  • Praktisch
  • Gestructureerd

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

  • Zorgzaam/hulpvaardig zijn
  • Energie hebben
  • Relaties opbouwen (sociabiliteit)

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen, de eigen verantwoordelijkheid.

Energie hebben duidt op een goede lichamelijke gezondheid om de (soms veeeleisende) taken van dit beroep aan te kunnen pakken.

Het gemakkelijk contact maken met mensen is één van de kerncompetenties die bij dit beroep hoort. Het is een grote kracht om het eerste contact met mensen goed en natuurlijk te laten verlopen en ook echt van belang in dit beroep.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

  • Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) - MBO 3

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

Vacatures voor een carrière als Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.