Woninginrichter

Woninginrichter

U verkoopt artikelen voor het inrichten van woningen (bijvoorbeeld meubels, gordijnen, verlichting en vloerbedekking) en adviseert klanten over inrichting. Uw taken zijn onder andere: klanten adviseren, schetsen maken om klanten een indruk te geven van hun nieuwe interieur, leidinggeven aan medewerkers, assortiment bepalen, artikelen inkopen en verkopen, onderhandelen met leveranciers, maten opnemen bij klanten thuis, voorraad- en bedrijfsadministratie bijhouden.

Persoonlijkheid Woninginrichter

 • Ondernemend
 • Gestructureerd
 • Creatief

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.


De persoonlijkheid van een Woninginrichter bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Woninginrichter

 • Beslissen (besluitvaardigheid)
 • Klantgericht zijn
 • Leidinggeven
 • Zelfstandig werken
 • Ambitie hebben (zelfontwikkeling)
 • Commercieel denken
 • Mondeling presenteren
 • Relaties opbouwen (sociabiliteit)
 • Taalbeheersing: Nederlands schrijven
 • Taalbeheersing: Nederlands spreken

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

In dit beroep werkt men zelfstandig  en dus zonder constante aanwezigheid  en sturing van een leidinggevende aan de beroepstaken. Sommige mensen vinden deze vrijheid en verantwoordelijkheid prettig, anderen minder.

Ambitie hebben betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je iets wilt bereiken in je carrière. En dat heb je wel een beetje nodig als Woninginrichter. Lees ook eens het artikel over Succes.

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

Mondelinge presentatie is niet bij iedereen van nature een competentie maar gelukkig is dit voor de meeste mensen prima aan te leren door training.

Het gemakkelijk contact maken met mensen is één van de kerncompetenties die bij dit beroep hoort. Het is een grote kracht om het eerste contact met mensen goed en natuurlijk te laten verlopen en ook echt van belang in dit beroep.

Nederlands schrijven is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Nederlands spreken is natuurlijk vrijwel altijd een voorwaarde voor goed en veilig werknemerschap maar er zijn beroepen waar u meer "spreektaken" heeft dan andere.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Woninginrichter misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Woninginrichter

 • Woningstofferen/Allround woningstoffeerder - MBO 3

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Woninginrichter op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Woninginrichter

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Woninginrichter eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Woninginrichter kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.