Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer leidt u een eigen bedrijf. U richt zich misschien op een bepaalde regio van Nederland of België of op een bepaalde doelgroep. Of misschien wordt u internationaal ondernemer. In de grote opkomende economieën is er veel ruimte voor een nieuw bedrijf om te profiteren van de economische groei. Denk bijvoorbeeld aan landen en gebieden als India, Brazilië, Afrika. U start uiteraard in iets waar u goed in bent en waar u passie voor heeft. U heeft overigens geen apart diploma nodig om een bedrijf te kunnen starten, maar een hbo-achtergrond is zeker internationaal een aanbeveling. Om bepaalde beroepen te mogen uitoefenen, moet u wel aan eisen voldoen. Er zijn gereglementeerde/beschermde beroepen en beroepen waarvoor vakbekwaamheidseisen gelden. Deze zijn anders in andere landen, informeer uzelf daarom bij bijvoorbeeld de kamer van koophandel. Uw taken zijn onder andere: begrotingen en ondernemersplan opstellen, ideeën ontwikkelen, verdiepen in consumentengedrag/bedrijven/cultuur/taal van het vestigingsgebied, financieel management, investeerders overtuigen, onderneming opzetten, personeel aannemen, businesspartners zoeken, verkopen.

Persoonlijkheid Zelfstandig ondernemer

 • Ondernemend
 • Mensgericht
 • Gestructureerd

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.


De persoonlijkheid van een Zelfstandig ondernemer bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Zelfstandig ondernemer

 • Ambitie hebben (zelfontwikkeling)
 • Commercieel denken
 • Beslissen (besluitvaardigheid)
 • Initatief tonen
 • Klantgericht zijn
 • Leidinggeven
 • Netwerken
 • Organiseren
 • Zelfstandig werken

Ambitie hebben betekent dat je jezelf wilt ontwikkelen, dat je iets wilt bereiken in je carrière. En dat heb je wel een beetje nodig als Zelfstandig ondernemer. Lees ook eens het artikel over Succes.

Vooral in een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken een kerncompetentie.

Besluitvaardigheid is dus een competentie die in dit beroep wordt gevraagd. Heb jij dit in je?

Initiatief tonen is bij dit beroep belangrijk omdat er verwacht wordt dat er zonder veel sturing of aanwijzingen van "bovenaf" wordt gewerkt aan de doelen van het organisatieonderdeel of de organisatie.

Klantgerichtheid is luisteren naar de wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Leidinggeven is het sturen van gedrag van individuen en groepen. Het leiding geven aan grotere groepen zoals een hele organisatie noemt men vaak leiderschap.

In dit beroep is het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken een beroepscompetentie.

Het organiseren van mensen en middelen is iets dat in dit beroep belangrijk is. Lees meer in het artikel over vaardigheden.

In dit beroep werkt men zelfstandig  en dus zonder constante aanwezigheid  en sturing van een leidinggevende aan de beroepstaken. Sommige mensen vinden deze vrijheid en verantwoordelijkheid prettig, anderen minder.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Zelfstandig ondernemer misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Zelfstandig ondernemer

 • Business Administration Entrepreneurship - HBO Bachelor
 • International Business - HBO Bachelor
 • International Business & Entrepreneurship - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Zelfstandig ondernemer op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Zelfstandig ondernemer

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Zelfstandig ondernemer eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

Vacatures voor een carrière als Zelfstandig ondernemer kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.