Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Actuaris (Actuarieel analist)

Actuaris (Actuarieel analist)

Als actuaris ofwel actuarieel analist (verzekeringswiskundige) analyseer je statische gegevens van groepen mensen. Je berekent bijvoorbeeld de waarschijnlijkheid dat een (potentiële) klant te maken krijgt met een ongeluk, ziekte, handicap, sterfte,ontslag,brand, diefstal of achterstallige premiebetalingen. Je gebruikt deze berekeningen voor het identificeren en kwantificeren van (financiële) mogelijkheden, uitdagingen en risico’s van bestaande of nog te ontwikkelen producten en diensten waaronder spaarproducten, verzekeringen, hypotheken, pensioenregelingen, beleggingsproducten. Daarnaast kun je het actuariële evenwicht van een organisatie berekenen zodat aan alle verplichtingen nu en in de toekomst kan worden blijven voldaan. Als actuaris heb je te maken met wiskunde, econometrie, statistiek, informatisering en (consumenten(recht).
Je werkt als actuaris bij banken, pensioenfondsen, overheden en verzekeringsbedrijven of juist als onafhankelijk (en geregistreerd) actuaris bij een bureau dat bijvoorbeeld banken, pensioenfondsen, non-profit organisaties, overheden en verzekeringsbedrijven doorlicht om te bekijken of deze instellingen financieel gezond zijn (bijvoorbeeld door een financiële stresstest). Je werkt nauw samen met bijvoorbeeld een juridisch medewerker, risico-analist, accountant, productmanager en beleggingsanalist.

De taken van een actuaris zijn onder andere:

 • Financiële - en andere gegevens verzamelen en vergelijken
 • Risico’s berekenen/inschatten (financieel, juridisch)
 • Berekenen solvabiliteit, rentabiliteit, voorzieningen, verplichtingen.
 • Rapporteren en adviseren over verbeteringen van producten en diensten
 • Adviseren over verzekeringsvoorwaarden
 • Premiehoogtes berekenen
 • Premiehoogtes systematiseren (rekenregels vaststellen)
 • Ontwikkelen nieuwe producten zoals verzekeringen
 • Ontwikkelen acceptatiebeleid voor nieuwe klanten
 • Verklaringen/certificaten afgeven over de financiële positie van een organisatie

Persoonlijkheid Actuaris (Actuarieel analist)

 • Gestructureerd
 • Onderzoekend
 • Ondernemend

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Actuaris (Actuarieel analist) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Actuaris (Actuarieel analist)

 • Analyseren
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Beoordelen/Oordelen
 • Besluitvaardig zijn

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Actuaris (Actuarieel analist) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Actuaris (Actuarieel analist)

 • Data Science for Decision Making - WO Master
 • Econometrics and Operations Research - WO Master
 • Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies - WO Master
 • Executive Master of Actuarial Science - WO Master
 • Quantitative Finance and Actuarial Science - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Actuaris (Actuarieel analist) op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Actuaris (Actuarieel analist)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Actuaris (Actuarieel analist) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Actuaris (Actuarieel analist). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.