Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

Als arbeidsdeskundige ofwel arbeidskundige onderzoek je de arbeidsmogelijkheden van mensen die (deels) arbeidsongeschikt zijn door een (psychische of lichamelijke) beperking, aandoening of ziekte. Je begeleidt deze mensen bij hun re-integratie; je bekijkt de bevindingen van de bedrijfsarts of verzekeringsarts en inventariseert dan wat iemand wèl kan doen. Je maakt als arbeidskundige ook een inschatting van eventueel benodigde aanpassingen aan de werkomstandigheden. Deze aanpassingen kunnen in een werkplek zitten (zoals een andere stoel of ander bureau), maar ook in werktijden, verantwoordelijkheden, thuiswerkdagen, woon-werk vervoer enzovoorts. Het kan zijn dat de cliënt in dezelfde functie als voorheen terug kan met nieuwe afspraken en/of hulpmiddelen; het kan ook zijn dat er ander werk moet worden gezocht. Dan houd je rekening met het opleidingsniveau, ervaring, persoonstypering/drijfveren en verdienvermogen. Je rapporteert de bevinding van het (re-integratie)proces aan de cliënt, werkgever en verzekeraar/uitkeringsinstantie. Jouw analyse en bevindingen hebben invloed op de arbeidstoekomst, relatie met de huidige werkgever, recht op uitkering enzovoorts.
Naast op cliënten kun je je als arbeidsdeskundige ook richten op organisaties zelf. Je kunt dan advies geven over betere werkomstandigheden voor medewerkers. Hierdoor help je de organisatie om haar aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Medewerkers die onder goede werkomstandigheden werken en zich gewaardeerd voelen, hebben vaak een sterkere werkmotivatie, een hogere en meer duurzame betrokkenheid en een hogere productiviteit. Het kan ook zijn dat je werkgevers spreekt over het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking en ze wegwijs maakt in de regelgeving waaronder de subsidiemogelijkheden.
Je werkt als arbeidsdeskundige bij een arbodienst of als zelfstandig deskundige. Samenwerken doe je met bijvoorbeeld een bedrijfsarts of verzekeringsarts, ergotherapeut, psycholoog, beroepskeuzeadviseur.

De taken van een arbeidsdeskundige zijn onder andere:

  • Rapportage bedrijfsarts of verzekeringsarts lezen
  • Gesprekken voeren met cliënten (op kantoor, de werkplek of thuis)
  • Op de hoogte blijven van wettelijke regelingen, subsidies en polisvoorwaarden
  • Gesprekken voeren met werkgevers
  • Arbeidsanalyse en advies schrijven over de situatie van de cliënt

Persoonlijkheid Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

  • Mensgericht
  • Onderzoekend
  • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

  • Analyseren
  • Beoordelen/Oordelen
  • Conflicten hanteren (Conflicthantering)
  • Gesprekken voeren
  • Integer zijn (Integriteit)
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Leren (Leervermogen)
  • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
  • Resultaatgericht zijn

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Conflicten hanteren: Het zodanig handelen bij een (opkomend) conflict dat escalatie wordt voorkomen en er wederzijdse instemming en/of begrip over het onderwerp van conflict en de ontstane situatie kan plaatsvinden.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Leren: In staat zijn om gevraagde kennis en vaardigheden snel te kunnen aanleren.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Resultaatgericht zijn: In staat zijn om met energie, motivatie en vasthoudendheid actie te ondernemen om het bedoelde resultaat te bereiken.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

  • Human Resource Management - HBO Master
  • Human Resource Studies - WO Master
  • Recht en Arbeid - WO Master
  • SZ - HBO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige) op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Arbeidsdeskundige (Arbeidskundige). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.