Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Assistent-accountant

Assistent-accountant

Als assistent-accountant controleer je of de administratie van organisaties voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Daarnaast adviseer je, onder leiding en verantwoordelijkheid van een registeraccountant, organisaties over de inrichting van hun administratie en over de administratieve processen. Je werkt vaak vanuit het eigen kantoor en soms ook bij de klant op locatie. Je werkt bij een accountantskantoor, een administratiekantoor of een accountantsdienst van een groot bedrijf of een overheidsinstantie.

De taken van een assistent accountant zijn onder andere:

 • Maand- en kwartaalafsluitingen en jaarrekeningen opstellen en controleren
 • Diverse controles uitvoeren van administratieve processen zoals de debiteuren-/crediteurenadministratie, inkoop, verkoop/omzet, kosten, winsten en verliezen.
 • Belastingaangiften opstellen voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
 • Voorbereidend onderzoek uitvoeren naar de aard en positie van bedrijven
 • Bevindingen vastleggen in verklaringen en rapporten schrijven
 • Overleggen met de accountant en de klanten
 • Ondersteunen en adviseren over financiële administratie, soms ook bij de klant op locatie

Persoonlijkheid Assistent-accountant

 • Gestructureerd
 • Onderzoekend
 • Mensgericht

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

De persoonlijkheid van een Assistent-accountant bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Assistent-accountant

 • Analyseren
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Beoordelen/Oordelen
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Assistent-accountant misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Assistent-accountant

 • Accountancy - HBO Associate Degree
 • Accountancy - HBO Bachelor
 • Finance - HBO Associate Degree
 • SPD Bedrijfsadministratie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Assistent-accountant

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Assistent-accountant eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Assistent-accountant. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.