Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

Als beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen ontwikkel en evalueer je (overheids)beleid en ondersteun je beleidsuitvoering. Je bent specialist op het gebied van politieke en internationale betrekkingen.
De taken van een beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen zijn onder andere: ontwikkelingen signaleren, informatie verzamelen, onderzoek verrichten, beleidsplannen en - nota's schrijven, ideeën ontwikkelen en regelgeving ontwerpen, overleggen met betrokkenen (bijvoorbeeld overheidsinstanties, bedrijven, deskundigen en belangengroeperingen), adviseren over politieke en internationale betrekkingen.

Persoonlijkheid Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

 • Onderzoekend
 • Gestructureerd
 • Ondernemend

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

 • Analyseren
 • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
 • Schriftelijk uitdrukken
 • Beoordelen/Oordelen
 • Besturen
 • Gesprekken voeren
 • Netwerken

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Schriftelijk uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen schrijven. Dit is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Besturen: In staat zijn om (groepen) mensen en middelen binnen een organisatie in een van te voren bepaalde richting te sturen om doelstellingen te bereiken.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

 • Bestuurs- en Organisatiewetenschap - WO Master
 • Bestuurskunde - HBO Master
 • Bestuurskunde - WO Master
 • Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen

In de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur zijn zeer uiteenlopende beroepen te vinden. Het aantal vacatures is meestal relatief constant in deze sector omdat deze publieke sector altijd moet blijven functioneren, ondanks een eventuele economische recessie of bezuinigingsronde vanuit de politiek. De beroepen in deze sector hebben een belangrijke bijdrage aan het functioneren van en de orde in onze democratie en maatschappij. Kijk gerust eens bij de andere beroepen in de sector Justitie, veiligheid en openbaar bestuur als je je naast Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen nog wat verder wilt oriënteren.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Beleidsmedewerker politieke en internationale betrekkingen. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.