Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Dierenartsassistent (Paraveterinair)

Dierenartsassistent (Paraveterinair)

Als dierenartsassistent ofwel paraveterinair ondersteun je de dierenarts. Het kan gaan om honden, katten, cavia's en vogels (gezelschapsdieren/huisdieren), maar ook om koeien, varkens of paarden.
Je werkt in een dierenarstpraktijk, dierenkliniek of landbouworganisatie. Daar werk je natuurlijk samen met de dierenarts en ook met een dierverzorger, medewerker dierenambulance enzovoorts.

De taken van een dierenartsassistent zijn onder andere:

 • Mensen en dieren ontvangen bij de wachtruimte/receptie
 • Dierenarts assisteren (dieren vasthouden, materialen klaarzetten, dieren verzorgen)
 • Telefonische contacten
 • Administratieve taken
 • Voorgeschreven medicijnen meegeven
 • Assisteren bij operaties
 • Röntgenfoto’s maken
 • Scans maken
 • Algemeen onderzoek (temperatuur, gewicht en dergelijke)
 • Injecteren
 • Helpen bij noodsituaties

Persoonlijkheid Dierenartsassistent (Paraveterinair)

 • Praktisch
 • Mensgericht
 • Onderzoekend

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Dierenartsassistent (Paraveterinair) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Dierenartsassistent (Paraveterinair)

 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
 • Plannen en organiseren
 • Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)
 • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Dierenartsassistent (Paraveterinair) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Dierenartsassistent (Paraveterinair)

 • Dierverzorging: Dierenartsassistent paraveterinair - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Dierenartsassistent (Paraveterinair)

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Dierenartsassistent (Paraveterinair) is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Dierenartsassistent (Paraveterinair). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.