Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Financieel manager

Financieel manager

Als financieel manager ben je verantwoordelijk voor een correcte en effectieve vastlegging van de financiële administratie. Je zorgt  voor een goede inrichting van de (project-)administraties en administratieve processen. Je stuurt medewerkers aan en zorgt dat zij in- en verkoopfacturen tijdig opstellen, controleren en verwerken. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor alle geldstromen en het administreren hiervan en rapporteer je rechtstreeks aan de algemeen directeur.
Je werkt als financieel manager bij een middengrote of grote organisatie. Daar werk je samen met onder andere de administratief medewerker, medewerker debiteuren en medewerker crediteuren.

De taken van een financieel manager zijn onder andere:

 • Bijhouden van de debiteuren-, crediteuren-, project- en salarisadministraties
 • Betalingen controleren en accorderen en liquiditeitenbeheer
 • Verzorgen van btw-aangiften en rekening-courant boekingen
 • Voorbereiden van de jaarrekeningen voor de accountant
 • Financiële analyses (begroting-realisatie)
 • Financiële inzichten bespreken
 • Aviseren over verbeteringen
 • Maandelijks salarismutaties doen of aanleveren aan de externe salarisverwerker
 • Beheren van de verzekeringsportefeuille

Persoonlijkheid Financieel manager

 • Gestructureerd
 • Ondernemend
 • Onderzoekend

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

 

De persoonlijkheid van een Financieel manager bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Financieel manager

 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Leidinggeven
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Ondernemen (Zakelijk inzcht)

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Financieel manager misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.


 

Opleidingen, cursussen en trainingen Financieel manager

 • SPD Bedrijfsadministratie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Financieel manager

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Financieel manager eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Financieel manager. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.