Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

Als fiscalist of bedrijfsfiscalist weet je alles van belastingwetgeving en -regelingen en zorg je voor een optimale fiscale afstemming binnen organisaties of bij vermogende particulieren om belastingvraagstukken zoals een aangifte vennootschapsbelasting of aangifte inkomstenbelasting juist èn gunstig voor de opdrachtgever op te lossen. Je hebt een fiscaal-juridische of fiscaal-economische studie gevolgd. Het werk is eigenlijk dat van een belastingadviseur maar de fiscalist gaat dieper in op het fiscale aspect en onderzoekt actief constructies om zo min mogelijk belasting te betalen. Het kan gaan om personeelsvraagstukken (scholing, pay-rolling, outsourcing), overname/fusie, pensioenconstructie, reorganisatie, werknemersparticipatie (aandelen of opties voor medewerkers),  positie directeur-grootaandeelhouder (DGA)
Je werkt als fiscalist bij een grote organisatie, een belastingadviesbureau, een administratiekantoor, accountantskantoor of als zelfstandig belastingconsulent. In het werk overleg je regelmatig met een financieel controller, accountant, bedrijfsjurist, fiscaal jurist, advocaat, notaris. Op masterniveau heb je vaak, zeker bij een grotere werkgever, een specialisatie, zoals vermogende particulieren, schenk- en erfrecht, milieubelastingen, internationaal belastingrecht.

De taken van een fiscalist zijn onder andere:

  • Belastingtechnische gevolgen van bepaalde activiteiten, processen en transacties onderzoeken
  • Bestuderen belastingwetgeving, belastingregelingen en overige relevante nationale of internationale afspraken
  • Fiscale advisering bedrijfsvoering/projecten/investeringen/fiscale constructies/jaarrekeningen
  • Adviseren directie en management
  • Belastingaangiften (laten) voorbereiden en controleren
  • Contact onderhouden met de belastingdienst
  • Terugvorderen belasting

Persoonlijkheid Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

  • Onderzoekend
  • Gestructureerd
  • Ondernemend

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Fiscalist (Bedrijfsfiscalist) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

  • Analyseren
  • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
  • Beoordelen/Oordelen
  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Leren (Leervermogen)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Leren: In staat zijn om gevraagde kennis en vaardigheden snel te kunnen aanleren.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Fiscalist (Bedrijfsfiscalist) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

  • Accountancy and Controlling - WO Master
  • Financieel Recht - WO Master
  • Fiscaal Recht - WO Master
  • Fiscale Economie - WO Master
  • Notarieel Recht - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Fiscalist (Bedrijfsfiscalist) op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Fiscalist (Bedrijfsfiscalist)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Fiscalist (Bedrijfsfiscalist) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Fiscalist (Bedrijfsfiscalist). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.