Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

Als klinisch geneticus ofwel erfelijkheidsdeskundige onderzoek en behandel je mensen die mogelijk erfelijke aandoeningen hebben of kunnen krijgen. Je voert soms lastige en ingewikkelde gesprekken met patiënten en hun familie. De patiënt krijgt soms slecht nieuws en/of moet een keuze maken die grote gevolgen heeft of kan hebben voor de toekomst.
De klinisch geneticus doet verschillende soorten onderzoek. Het kan gaan om diagnostisch DNA-onderzoek om een bepaalde aandoening uit te sluiten of vast te stellen (bijvoorbeeld het vaststellen van de soort kanker). Of om voorspellend DNA-onderzoek om de erfelijke aanleg voor bijvoorbeeld verschillende vormen van kanker, de ziekte van Huntington, of erfelijke hart- en nieraandoeningen te bepalen en zo vroegtijdig interventies te kunnen toepassen. Maar het kan ook gaan om DNA-onderzoek om te bepalen hoeveel van een bepaald medicijn iemand nodig heeft.
Je achtergrond is een studie geneeskunde en je bent gespecialiseerd in genetica; de doorgifte van de eigenschappen van organismen aan nakomelingen. De klinisch geneticus wordt daarom ook wel erfelijkheidsarts genoemd.
Moderne genetische kennis wordt dus toegepast in de behandeling van erfelijke aandoeningen in geneeskunde maar ook in de opsporing van personen in forensisch onderzoek en genetische manipulatie in biotechnologie. Als een bioloog dit werkveld (genetica) kiest en dus flora en fauna onderzoekt dan heet het beroep Geneticus.

Je werkt als Klinisch geneticus in een wetenschappelijk onderzoeksinstituut of in een (academisch) ziekenhuis en kan samenwerken met een genetisch consulent, laboratoriummedewerker, psychosociaal werker of maatschappelijk werker.

De taken van een Klinisch geneticus zijn:

 • Patiëntgesprekken voeren
 • Lichamelijk onderzoek
 • Afname DNA-materiaal
 • DNA-onderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld Next generation sequencing met genpakket, Whole Exome Sequencing of Whole Genome Sequencing)
 • (Laboratorium)apparatuur bedienen
 • Bestaand onderzoek bestuderen (literatuuronderzoek)
 • Onderzoeksrapportage schrijven en bespreken/presenteren
 • Genetische manipulatie toepassen (CRISPR-CAS, RNAi enz)

Persoonlijkheid Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

 • Onderzoekend
 • Mensgericht
 • Praktisch

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

 • Analyseren
 • Innovatief denken
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

 • Oncology - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige) op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige)

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige), andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Klinisch geneticus (Erfelijkheidsdeskundige). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.