Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Landschapsarchitect

Landschapsarchitect

Als landschapsarchitect ontwerp je de vorm, indeling, inrichting en functies van de groene buitenruimte in allerlei soorten kleine en grotere landschappen. Denk daarbij aan de groene ruimte tussen bebouwde gebieden in maar ook aan stadsparken, plantsoenen, recreatiegebieden, sportparken, onderwijsparken, natuurgebieden, wellness-resorts, bungalow parken, landgoederen, grote tuinen enzovoorts. Je hebt oog voor natuur (flora, fauna, ecologie) en natuurontwikkeling, duurzaamheid, recreatie, leefbaarheid, cultuur en historie van landschappen, bestemmingsplannen, veiligheid, watermanagement en milieuaspecten. Je doet je werk deels achter de (digitale) tekentafel, deels in werkgroepen en deels op de locatie waarvoor het ontwerp moet worden gemaakt. Je kunt je ook specialiseren in grotere tuinen en landgoederen als tuinarchitect.
Je werkt als een landschapsarchitect bij een adviesbureau voor de buitenruimte, stedenbouwkundig adviesbureau, Rijkswaterstaat, de Rijks Planologische Dienst, hoveniersbedrijf of als zelfstandig landschapsarchitect. Je werkt samen met een beleidsmedewerker, tuinarchitect, bouwkundig architect en anderen.

De taken van een landschapsarchitect zijn onder andere:

 • Overleg met opdrachtgever(s) over doelen en kaders
 • Bestaande ruimtelijke plannen/visierapporten/strategische plannen/verordeningen onderzoeken
 • Ontwerpschetsen en ontwerpvoorstellen maken
 • Informeren/presenteren en adviseren van mogelijkheden en ontwerpvoorstellen
 • Ontwerpen uitwerken tot een volledig functionele landschapsontwerpplan
 • Kostenraming uitwerken
 • Publiceren/presenteren ontwerpplan
 • Ondersteunen met advies tijdens de uitvoering van het plan

Persoonlijkheid Landschapsarchitect

 • Creatief
 • Onderzoekend
 • Ondernemend

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Landschapsarchitect bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Landschapsarchitect

 • Analyseren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Creatief denken (Creativiteit)
 • Innovatief denken
 • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
 • Overtuigen
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)
 • Visie hebben

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Overtuigen: Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Landschapsarchitect misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Landschapsarchitect

 • Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning - WO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Landschapsarchitect

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Landschapsarchitect is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Landschapsarchitect. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.