Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

Als opleidingsadviseur of opleidingsfunctionaris zorgt u voor de juiste deskundigheid(sbevordering) voor de mensen in een organisatie. Door bijscholing in de vorm van workshops, trainingen, cursussen, e-learnings en opleidingen brengt u de medewerkers weer op het juiste niveau voor hun functie. De taken van een opleidingsadviseur of opleidingsfunctionaris zijn onder andere: scholingsvragen concretiseren/in beeld brengen, scholingsmogelijkheden onderzoeken, scholing inkopen, scholing organiseren (trainer/locatie enzovoorts), budgetbewaking, personeelsgesprekken voeren, capaciteiten en competenties van medewerkers onderzoeken/testen.

Persoonlijkheid Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

 • Mensgericht
 • Ondernemend
 • Onderzoekend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

 • Integer zijn (Integriteit)
 • Analyseren
 • Assertief zijn (Assertiviteit)
 • Coachen
 • Gesprekken voeren
 • Instructie geven (Instrueren)
 • Ondernemen (Zakelijk inzcht)
 • Plannen en organiseren
 • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.

Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

 • Human Resource Management - HBO Associate Degree
 • Human Resource Management - HBO Bachelor
 • Learning and Development in Organisations - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Opleidingsadviseur (Opleidingsfunctionaris). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.