Optometrist

Optometrist

Een optometrist is een oogzorgverlener die oogonderzoek doet bij mensen bij wie een afwijking is geconstateerd, bijvoorbeeld door een opticien of bij mensen die een duidelijke vraag of probleem hebben over de gezondheid van hun ogen. Een optometrist kan ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. De optometrist is werkzaam in de eerstelijns oogzorg (bijvoorbeeld bij een opticien) en is dus de tussenstap tussen de opticien die iets constateert dat (misschien) niet in orde is en de oogarts. Voor aanvullend onderzoek kan de optometrist doorverwijzen naar de oogarts.
De taken van een optometrist zijn onder andere: beoordelen van de gezondheid van je ogen, controle bij diabetes, evaluatie kijkgerelateerde problemen (zoals bij lezen, leren of zoals hoofdpijn), meting gezichtsscherpte, meting brilsterkte, oogmetingen bij kinderen, oogdrukmeting, spleetlamponderzoek, binoculair onderzoek, gezichtsveldmeting, OCT scan, adviseren rondom bril/contactlenzen/laseroperatie/hulpmiddelen.

Persoonlijkheid Optometrist

  • Onderzoekend
  • Mensgericht
  • Praktisch

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.


De persoonlijkheid van een Optometrist bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Je kunt iemands persoonlijkheid op allerlei manieren beschrijven. Elk persoonlijkheidsmodel heeft z'n eigen benamingen en waarde. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Optometrist

  • Accuraat werken
  • Analyseren
  • Instructie geven
  • Zorgzaam zijn

Een  Optometrist moet accuraat oftewel nauwkeurig kunnen werken, heb jij dat ook in je?

Analyseren betekent de onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen.

Instrueren is duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiëne en sociale omgang zijn.

Voor dit beroep is natuurlijk de bereidheid om mensen te helpen belangrijk. Vaak is het ook goed om te kijken naar welke zorg/hulp nodig is en naar wat mensen zelf kunnen doen, de eigen verantwoordelijkheid.


Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Optometrist misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Optometrist

  • Optometrie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Optometrist op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Optometrist

Vacatures zijn er in de sector gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Optometrist, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist meer informatie over de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

Vacatures voor een carrière als Optometrist kun je vinden door te zoeken via allerlei vacaturesites. Binnenkort vind je ook hier links naar vacatures. Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.